Med domaći
Med i proizvodi od meda imaju veliku ulogu u opštem zdravnju čoveka. Poznat kao izuzetno imunostimulativno sredstvo za jačanje imuniteta.
Med proizvode medonosne pčele. One sakupljaju nektar sa cvetova ili druge slatke sokove sa živih delova biljaka. One ga prerađuju i obogaćuju čudesnim materijama iz svog organizma, skladište u voštanim ćelijama saća u kome on sazreva.
Za razliku od belog šećera (puka energija) i drugih zaslađivača med je riznica supstanci neophodnih za zdravo funkcionisanje organizma.
Med sadrži 37 mineralnih materiјa( aluminiјum, bor, gvoždje, јod, kalciјum, siliciјum, magneziјum, mangan, bakar, nikl, kalaј, olovo, sumpor, hrom, cink i dr. ). Takođe sadrži skoro sve aminokiseline (17) koјe dolaze iz nektara i polena, broјne vitamine (B1, B2, B3, B6, B12, S, N, A, K, E, folna kiselina), organske kiseline i aromatične materiјe.
Zahvaljuјući velikom sadržaјu prostih šećera, vitamina, mineralnih materiјa, med јe dragocena , lako svarljiva hrana. Posle unošenja meda u organizam, on direktno prelazi u krvotok i vrlo je pogodna za decu, sportiste, stare i iznemogle.
Med poseduje sledeća svojstva:
- Antibakterijsko
- Antimikotičko
- Antioksidativno
- Antiimflamatorno
- Antiprotozoično
- Antimutageno
Ta svojstva ne mogu se pripisati jednoj odredjenoj komponenti meda već su ona proizvod združenog delovanja mnogih materija.
Neke od tih materija su:
- Fitocinidi
- Niska pH vrednost meda
- Osmotski pritisak
- Dejstvo vodonik peroksida
Vrsta biljke od koje je sakupljan med igra ulogu u antibakterijskom delovanju zahvaljujući fitocinidima, protivmikrobnim materijama iz biljaka sa bakteriostatičnim ( zaustavljaju rast bakterija) i bakteriocidnim dejstvom ( ubijaju bakterije ).
Organske kiseline prisutne u medu stvaraju kiselu sredinu sa niskom PH vrednošću od 3,2 do 4,5. To nije pogodna sredina za razvoj mikroba. Osmotski pritisak isušuje okolinu uzimajući vodu i time ne dozvoljava razvoj bakterija.
Sadržaj vode u medu je od 15% ali snažna interakcija molekula šećera sa molekulima vode ostavlja vrlo malo raspoloživih molekula vode koji bi pogodovali životu mikroorganizama.
Jedna od najvažnijih antibakterijskih supstanci u medu je vodonik peroksid. Nastaje spajanjem glukoze s vodom i kiseonikom pri čemu se stvara glukonska kiselina i vodonik peroksid. Proces se odvija zahvaljujući enzimu glukozooksidazi koji je pčela ugradila u med. Vodonik peroksid je poznat kao sredstvo za dezinfekciju rana.
U bolnicama na zapadu med se često previja na ranu jer deluje protiv bakterija otpornih na sve medikamente što je tamo čest slučaj. Stavljen na posekotinu, med značajno smanjuje ožiljak koji se zarastanjem stvara.
Najvažnija lekovita svojstva meda :
- Poboljšanje opšte odbrambene sposobnosti organizma
- Poboljšanje cirkulacije krvi
- Jačanje snage srca i regulisanje srčanog ritma
- Poboljšanje varenja hrane
- Ubrzavanje obnavljanja krvnih elemenata
- Poboljšanje izlučivanja otpadnih i toksičnih materija ( detoksikacija organizma )
- Tonizirajuće dejstvo na nervni i srčani mišić
- Antistresno dejstvo ( sadrži dosta antioksidanasa )
- Deluje protiv gojaznosti, smanjuje telesnu masu i masno tkivo
Cena se redovno ažurira