Ovas oljušteni 500g Lučar

150 RSD

Ovas oljušteni 500g Lučar

Ovas oljušteni je za jedne – stočna hrana, za druge – hrana bogova. Drevni Grci i Skandinavci su imali potpuno različita mišljenja o ovsu. Ova skromna žitarica je bila pravi spas od gladi za mnoge narode, ali u nekom periodu ljudi su je zaboravili. U naše vreme naučnici su otkrili izuzetna isceljujuća svojstva ovsa, koja leči mnoge bolesti i pomaže pušačima da ostave cigarete.

Ovas sadrži proteine, vitamine, naročito B grupe, a od minerala su u ovsu zastupljeni kalcijum, magnezijum, natrijum, silicijum, gvožđe, mangan, cink, i bakar.

Ova žitarica ima još i zavidne količine flavonoida, kalijumovih soli, skroba i šećera. Ovas se trenutno nalazi na listi 20 najzdravijih namirnica. Koristi se kao celo zrno, u vidu pahuljica, mekinja ili brašna.

Za šta ga koristimo

Ovas jača kvalitet zuba i kostiju, pa se zato preporučuje deci, ženama u menopauzi, i osobama koje pate od hormonske neravnoteže. Ovas je poznat po tome što jača imunitet, prirodno je sredstvo protiv bakterija a pomoći će kod nesanice, anksioznosti, depresije, nervoze… Čaj od ovsa posebno se preporučuje obolelima od multipla skleroze.

Kako se kuva ovas

Kuvanjem, koje ne treba da traje više od pet minuta, ovas neće izgubiti ništa od svojih hranljivih vrednosti, a takođe će biti i lako svarljiva.

Zobene pahiljice, kaša od zobi, kuvani ovas ili čaj od ovsa, preporučuje se slabim i umornim osobama, rekonvalescentima, u trudnoći, ženama posle porođaja, kao i ljudima koji su pod stalnim stresom.

Zob se može konzumirati kao sirova, kuvana, pečena, slatka ili slana namirnica. Tanjir zobene kaše za doručak daje organizmu sve potrebne sastojke za početak aktivnog dana. Ipak, ovas možete jesti u bilo koje doba dana bez bojazni od suvišnih kilograma.

Ovas za holesterol

Osobe koje imaju probeleme sa varenjem, preporučuje se kaša od zobenih pahuljica, kuvanog zrna ili čaj koji se sprema od neoljuštenog zrna ovsa.

Strukturu ćelijskog zida ovsa čini ugljeni hidrat beta-glukan koji se vezuje za receptore ćelija imunog sistema, aktivira ih i čini ih jačim u borbi sa virusima, bakterijama, tumorima i teškim metalima koji dospevaju u ljudski organizam.

Beta-glukan je biljno vlakno koje snižava i holesterol.

Neka istraživanja su pokazala da šolja od 250 grama kuvanih ovsenih mekinja dnevno ili šolja i po kuvane ovsene kaše sadrže količinu beta-glukana koji može da snizi nivo holesterola u krvi za oko pet odsto, i rizik od infarkta za oko 10 odsto.

Idealno je da dnevno unosite 10 grama biljnih vlakana a u 100 grama ovsa ih ima čak 11 grama.

Regulisaće rad želudca, i smiriti osetljiva creva.

Ovas bi u ishranu trebalo da uvrste i svi koji imaju povišen nivo holesterola u krvi, kao i hipertoničari, odnosno pacijenti sa visokim krvnim pritiskom. Flavonidi i mikroelemenati ovsa iz čaja, ojačaće imunitet i popraviti krvnu sliku.

Kod sportista i osoba koje su podložne velikim naporima zob je delotvorna jer daje neophodnu energiju i pomaže uvećanju mišićne mase.

Alergen info:

Sadrži gluten.

Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi, bez direktnog uticaja sunčeve svetlosti.

Ovas oljušteni 500g Lučar

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top