Mungo pasulj organski 500g Beyond

770.00RSD

Mungo pasulj je veoma je hranljiv, vrlo je dobar izvor proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline, priprema se u obliku pirea i kaša.

Mungo pasulj organski 500g

Mungo pasulj je mali, tvrd, zeleni pasulj, od koga se lako mogu napraviti klice. Veoma je hranljiv, vrlo je dobar izvor proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline, priprema se u obliku pirea i kaša.

U ishrani je konzumiranje mungo pasulja dozvoljeno i dijabetičarima, a zbog sadržaja folne kiseline preporučuje se i trudnicama za normalan rast i razvoj ploda.

Veoma hranljiva mahunarka. Jača srce i tanko crevo, a utiče i na smanjenje masnih naslaga u organizmu. Smatra se da bogat antioksidansima i da povoljno deluje kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom.

Zahvaljujući velikoj količini rastvorljivih vlakana veoma sporo se vari, sporo oslobadjajući šećer, pa pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. Izvor je kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, cinka, mangana i selena, a od vitamina-tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, B6, folata, vitamina, A, E, K i C vitamina i dr.

Zeleni pasulj sadrži veliku količinu proteina i zbog toga je veoma popularan među vegetarijancima.

Pored proteina, bogat je i vlaknima koja pomažu u varenju i apsorpciji hrane. Ima vitalnu ulogu u metabolizmu holesterola, te tako kontroliše nivo šećera u krvi.

U poređenju sa celim zrnom, sadržaj ugljenih hidrata u klicama Mungo pasulja je znatno manji (4 – 6 g).

Stoga su uvek sastavni deo dijeta siromašnim ugljenim hidratima. To ih, zajedno sa niskim sadržajem šećera, čini odličnim izborom za osobe sa dijabetesom.

Lakše vari od drugih vrsta pasulja, a njegove nutritivne vrednosti i lekovita svojstva su delotvorna kod različitih zdravstvenih stanja.On ima  blagotvorno dejstvo na ukupno zdravlje i vitalnost organizma.

Redovna konzumacija mungo pasulja na prirodan način reguliše nivo holesterola u krvi. Sam mungo ne sadrži veliki udeo holesterola i bogat je rastvorljivim biljnim vlaknima, koja utiču na snižavanje holesterola i krvnog pritiska.

Kao i druge vrste pasulja i mungo sadrži jedinstvene inhibitore proteaze koji usporavaju vezivanje nekih ćelija raka, blokiraju i sprečavaju izgradnju malignih tumorskih ćelija. Istraživanja su pokazala da deluju na ćelije karcinoma dojke.

Sadrži hranljive materije izoflavone, koji regulišu rad hormona. Takođe je i odličan izvor fitoestrogena, što je veoma značajno za žene u menopauzi kod kojih se nivo estrogena snižava, zbog čega dolazi do brojnih neugodnih pojava i simptoma.

Ima nizak glikemijski indeks što ga čini idealnom namirnicom za dijabetičare. Novije studije su pokazale da mungo pasulj ispoljava svojstva redukcije nivoa šećera u krvi, plazma C peptida, glukagona i nivoa urea nitrata u krvi.

Način pripreme:

Kuvati bez prethodnog potapanja, sa morskim algama. Soliti tek kada je pasulj skuvan.

Nutritivna vrednost u 100g:

Energ.vrednost 1453kJ/347Kcal

Proteini 24g

Ugljeni hidrati 46g

od kojih šeceri 6g

Masti 1g

Od kojih zasićene masne kiseline 0,3g

Biljna vlakna 16g

So 0g

Pakovanje 500g Beyond

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top