Ovas organski 500g
Ovas daje dugotrajan osećaj sitosti i punoće u želucu, pomaže nam da održimo željenu telesnu težinu. Ovas ili zob se koristi za pripremu hranljivih i okrepljujućih kaša, variva i dobijanje brašna.
Ova žitarica je bogata vitaminima i mineralima, naročito gvožđem. Daje dugotrajan osecaj sitosti, a rastvorljiva biljna vlakna, kojih ima u zrnu ovsa, povoljno utiču na održavanje optimalne telesne težine, sniženje holesterola i šecera u krvi. Prirodno sadrži gluten.
Vlakna sadrže deo nesvarljivih i deo svarljivih satojaka. Jedan od sastojaka koje digestivni organi mogu svariti je beta-glukan.
To je jedinstveni prirodni polisaharid, koji ima sposobnost da poboljša odbrambenu, imunološku reakciju organizma na viruse, bakterije i parazite a utiče i na smanjenje lošeg holesterola u krvi.
Takođe jedan od najboljih izvora tokotrijenola koji uz tokoferole formiraju vitamin E.
Tokotrijenoli takođe inhibiraju sintezu holesterola i tako utiču na njegovo snižavanje.Visok holesterol utiče na mnoga kardiovasularna oboljenja.
Ovas ima najbolje dejstvo na snižavanje holesterola kada je deo ishrane sa malo masti i dosta dijetetskih vlakana, uz fizičku aktivnost.
Kontorolisanje nivoa glukoze i insulina u krvi je od suštinske važnosti za prevenciju dijabetesa.
Beta-glukan iz ovsa usporava povišavanje nivoa glukoze u krvi nakon obroka i odlaže, usporava nejgov pad na nivo pre unosa hrane, tako što produžava apsorpciju ugljenih hidrata u krvi.
Na ovaj način se izbegavaju nagli skokovi i padovi nivoa šećera u krvi. Sadrži gvožđe 26% DPV, kalcijum 5% DPV.
Priprema:
100g opranog i oljuštenog ovsa staviti u sud, dodati 0.5 l vode.Kuvati 15-20 minuta, ali paziti da se zrna ne raskuvaju.
Možete ga spremati sa barenim povrćem, svežim ili suvim voćem, nekim sosom po vašoj želji ili jednostavno prelite kefirom.
Nutritivna vrednost u 100g:
Energ.vrednost 1503kJ/359Kcal
Proteini 14g
Ugljeni hidrati 57g
od kojih šećeri 0g
Masti 8g
Od kojih zasićene masne kiseline 0g
Biljna vlakna 2g
So 0g
Pakovanje 500g Beyond