Organsko Čija seme 150g We Are One

380 RSD

Čija seme blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju.

Organsko Čija seme 100g

Organsko Čija seme je odličan izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, kalcijuma, gvožđa i magnezijuma,proteina, vlakana. Čia seme ili chia semenke su seme biljke ciji je latinski naziv Salvia hispanica poreklom iz Meksika. Naziv biljke potiče od Asteka i na njihovom jeziku „chian“ znači mastan.

Sada se osim u Meksiku čija uzgaja i u Peruu, Argentini, Kolumbiji, Boliviji, Gvatemali i Ekvadoru. Odgovara joj tropska i suptropska klima. Svrstava se u zdravu hranu, posto joj tokom uzgoja nisu potrebni insekticidi, jer je kao i ostali pripadnici porodice metvica, otporna na stetočine.

Danas je poznato da se u Čia semenkama nalazi velika količina masti i esencijalnih masnih kiselina.

U 100 grama čije nalazi se cak 18 grama alfa-linolenske kiseline, što je uz lanene semenke jedan od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina. Do sada smo o omega-3 masnim kiselinama vec puno pisali, ali ako zelimo da izdvojimo ono najvažnije,to je da su ove masti potrebne organizmu da otopi i apsorbuje vitamine topljive u mastima (A, D, E i K).

Pored toga, imaju veoma blagotvoran uticaj na kardiovaskularni sistem, neophodne su za pravilan rad centralnog nervnog sistema i usporavaju proces starenja ćelija.

Chia semenke sadrže i puno kvalitetnih proteina, antioksidansa, vitamina i minerala.

Spadaju u visoko hranljive namirnice sa svojih 486 kCal/100g. Chia zahvaljujući svom blagom ukusu mogu da se jedu uz gotovo svu ostalu hranu. Od njih se moze napraviti puding ili kaša koja se odlično kombinuje sa mesom, mlekom, jogurtom… Kako imaju sposobnost da za sebe vezuju tečnost i sa njom naprave gel, često se upotrebljavaju za zgušnjavanje raznih umaka ili čak kao zamena za jaja.

U mnogim receptima se preporučuje da se čija semenke pre jela natapaju, sto je dobro, ali nije neophodno. Ipak treba imati na umu da upijaju vodu u količini od 7 do 10 puta svoje težine.

Prilikom konzumacije ovih semenki treba povećati unos tečnosti.

U suprotnom, zbog nedostatka vode, seme će početi da apsorbuje tečnost iz zelučanih sokova sto moze uzrokovati osećaj nelagode u stomaku.

Osobe osetljive na gluten mogu biti bez brige, jer ga čija semenke ne sadrže i do sada nije bilo poznatih slučajeva alergijske reakcije. Sve u svemu, zaključujemo da je ovo hrana za svaku preporuku. Organizmu daju potrebnu energiju, što ga čini idealnom namirnicom za sportiste. Pošto je bogato proteinima, blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju.

Pozitivno utiče kod mršavljenja jer ubrzava rad metabolizma, podstiče sagorevanje masti, oslobađa energiju, jača organizam, te pozitivno utiče na organe za varenje. Takođe, hidrira organizam.

Sastav : 100% organsko Chia seme.

Lekovitost:

  • Poboljšava zdravlje zuba
  • Jača kosti
  • Poboljšava rad srca
  • Umanjuje posledice starenja
  • Poboljšava rad probavnog trakta
  • Dobre su za mršavljenje jer daju osećaj sitosti

Upotreba:

Čiju možete dodati u sve slane i slatke obroke, salate. 1 do 2 supene kašike dnevno – to je količina semenki koja je najblagotvornija za organizam.  Možete početi sa jednom supenom kašikom i postepeno povećavati količinu unosa. Semenke su neutralnog ukusa, možete ih dodavati u sva jela: čorbe, kaše, supe, jogurt, posipati salate. Ove semenke imaju duži rok trajanja, što je, takođe, bitno.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 444 kcal

Proteini 21g

Ugljeni hidrati 4g

Masti 31.3g omega 3 i 6 masnih kiselina

Pakovanje 150g We are one

Cena se ažurira redovno
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top