PEKAN ORAH 100g

315 RSD

Pekan orah je bogat izvor energije i proteina. Pekan orasi imaju bogat mastan ukus. Možemo ih konzumirati sirove ili kuvane/pečene, npr. kao dodatak u slatkišima.

Pekan orah 100g

Pekan orah je bogat izvor energije i proteina. Pekan orasi imaju bogat mastan ukus. Možemo ih konzumirati sirove ili kuvane/pečene, npr. kao dodatak u slatkišima. Odličan izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrži pregršt omega 3 i 6 masnih kiselina.

Antioksidansi i biljni steroli pronađeni u ovom orahu snižavaju loš visok holesterol (LDL), a povećavaju dobar HDL holesterol.

Ako želite da smanjite visok holesterol posle obroka pojedite samo dva pekan oraha.

Konzumiranje pekan oraha smanjuje rizik od bubrežnog kamenca, a antioksidantne materije koje sadrži pekan, kao i biljni steroli, mogu redukovati visoki i štetni holesterol i tako sprečiti bolesti srca u nastajanju.

Klinička istraživanja sprovedena u Americi, otkrila su da svakodnevno konzumiranje količine ovog oraha koja stane u šaku, proizvodi isti efekat u smanjivanju holesterola kao uzimanje lekova s tom svrhom.

Štaviše, od svih orašastih vrsta, pekan sadrži najviše vitamina E , koji je prirodni antioksidans i štiti ćelije od niza mogućih oštećenja.

Prema nekim studijama postoje dokazi da antioksidansi štite organizam i od ozbiljnih bolesti, kao što su Alchajmerova, Parkinsonova, rak i bolesti srca. Redovna konzumacija pekan oraha osigurava različite prehrambene dobrobiti našem telu.

Osim vitamina E, pekan orasi bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebno važnom za trudnice), kalcijumom, magnezijumom, fosforom, gvođem, cinkom i vitaminom B kompleks vitamina kao što su riboflavin, niacin, tiamin, pantotenska kiselina, vitamin B-6, i folata.

Ovi orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1.

Šaka oraha zadovoljiti će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se takođe naziva tiamin.

U našem telu ovaj orah ima važnu ulogu snabdevanja organizma energijom, otpuštanju šećera i normalnom funkionisanju nervnog sistema.

Zajedno, ovi vitamini rade i kao ko-faktori za metabolizam enzima unutar ljudskog tela., a ranije je dokazana i njihova efikasnost u smanjenju nivoa holesterola, te sprečavanju razvoja raka dojke i pluća.

Zdravstvene prednosti:
  • Smanjuje veličinu struka za više od pola centimetara
  • Smanjuje izglede za razvoj bolesti srca
  • Podržava zdravlje mozga
  • Niži holesterol
  • Povišen broj spermatozoida kod muškaraca
  • Smanjen rizik od dijabetesa
  • Prevencija raka
  • Jače i zdravije kose, kože i noktiju.

U kulinarstvu pekani se osim u već spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, mafinima, posipani po desertima, u keksima, kolačima.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija 2934 kJ/ 712 kcal

Masti 70g

od kojih zasićene masne kiseline 5g

Ugljenihidrati 5g

od kojih šećeri 4g

Proteini 9g

So <0.01g

Vlakna 10g

Pakovanje 100g rf

Oridinal pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top