Peršun list 10g Herbella

50 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Peršun list 10g

Peršun je glavni začin za gotovo sva kuvana jela i salate a ističe se njegov zdravstveni i nutritivni značaj. Dakle, peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini.

Njen nutritivni sastav, obilje vitamina i minerala čine je svakako posebnom. Lišće peršuna možete koristiti tokom cele godine jer pored stabla, ploda i korena peršuna ima vrlo bogatu lisnu masu koja je lekovita i hranjiva.

List peršuna se koristi sirov u pripremanju salata i za dekoraciju hrane.

Od lista se mogu spravljati čajevi, melemi i eterično ulje. Peršun je dao značajan doprinos prirodnoj medicini, kozmetologiji i farmaciji.

Peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od soka od limuna i pomorandže.

Posle kivija i šipka peršun je biljka koja najviše sadrži vitamina C. Posebno je značajno to što nam je dostupan, nije skup i ima ga preko cele godine. Na 100 grama peršuna nalazi se oko 150% dnevnih potreba vitamina C. Višak vitamina C se vrlo lako izbacuje iz organizma putem mokrenja.

U peršunu se nalazi i određeni procenat šećera najčešće u obliku glukoze i fruktoze. Sadrži vlakna biljnog porekla, ugljene hidrate, pektine, flavonodie i fitoncide, roboflavin, nijacin i folnu kiselinu.

Pored vitamina C, peršun sadrži i vitamine A, B i E pa je odličan antioksidans i dobra podrška imunom sistemu organizma ukoliko se redovno konzumira. Najbolji izvor vitamina i minerala je svež list i koren ili peršuna koje u svom sastavu ima koncentrisane količine lekovitih materija pa se uvek uzima razblaženo. Prešun sadrži i beta karoten koji se prilkom varenja u organizmu pretvara u vitamin A.

Pored vitamina, peršun sadrži i obilje minerala i oligoelemenata. U značajnim količinama sadrži gvožđe, fosfor, mangan, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum bakar, celulozu, sumpor.

Pakovanje 10g Herbella

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top