Ražane mekinje 250g Inretpak

80 RSD

Ražane mekinje daju osećaj sitosti, potpomažu aktiviranje raznih funkcija creva. Imaju pozitivan uticaj na prevenciju raka prostate i dojke, kao i osteoporoze i srčanih oboljenja.

 

Ražane mekinje 250g

Ražane mekinje su spoljašnji čvrsti sloj, omotač zrna žitarica.Mekinje prestavljaju najbolji izvor fitoestrogena i antioksidansa, bogate su dijetalnim vlaknima i arabinol silanom.

Raž daje osećaj sitosti, potpomažu aktiviranje raznih funkcija creva. Imaju pozitivan uticaj na prevenciju raka prostate i dojke, kao i osteoporoze i srčanih oboljenja.

Raž temeljno čisti creva, a njen mineralni sastav reguliše nivo triglicerida i holesterola u krvi. Zrno raži u proseku sadrži 70% ugljenih hidrata, 12% belančevina, 1,8% masti, 3,5% dijetnih vlakana, vitamine Be-kompleksa i vitamin E, višeznačajan za naš organizam.

Sadrži najviše fosfora, magnezijuma, silicijuma, kalijuma, mangana, kalcijuma, gvožđa i fluora. Mangan vrlo lepo vezuje kalijum i gvožđe, pa  se raž preporučuje u borbi protiv anemije.

Ražana opna sadrži više vitamina i minerala od pšenične, ima manje glutena i skroba, pa je pogodna za ishranu dijabetičara. Mekinjeod raži su jako dobar izvor lignana. Lignani u ražanim mekinjama su fitoestrogeni i antioksidansi, za koje je naučno potvrđeno da deluju preventivno na rak prostate i dojke, osteoporozu i srčana oboljenja.

Najbolje ih je jesti uz jogurt:

2dl jogurta i kašika mekinja je preporučena dnevna doza. Na taj način se poboljšava zdravlje i pročišćava organizam.

Koristeći mekinje mogu se napraviti lepinjice, koje se mogu koristiti umesto hleba:

2 kašike mekinja pomešati sa kašikom nemasnog sira, jednim jajetom, dodati malo kakaa, soli, bibera i malo rendanog đumbira. Ovakvu smesu peći na teflonu dok obe strane ne porumene.

Raž je jedina namirnica na svetu koja ima globalno dejstvo na telesnu težinu, daju osećaj sitosti, potpomažu funkcije creva.

Preventivno deluju na rak prostate i dojke kao i osteoporoze i srčanih oboljenja. Imaju blago gorak ukus. Možete da dodate supenu kašiku mekinja u jogurt , mleko, supu ili bilo šta po izboru i tako konzumirate.

Nutritivna vrednost na 100g :

Energetska vrednost 337.2 kcal

Proteini 12g

Ugljeni hidrati 67g

Šećeri 1g

Masti 2g

Od kojih zasićene 0g

Pakovanje 250g Interpak

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top