Rtanjski čaj 100g

110 RSD

Rtanjski čaj 100g

Hemijski sastav rtanjskog čaja, odnosno biljke Satureja montana, još uvek nije detaljno istražen, ali se za sada zna da ova retka biljka sadrži oko 2% etarskog ulja, timola i karvakrola, kao i 7% tanina.

Za tanine je poznato da imaju veoma jako antibakterijsko delovanje. Pored navedenih ulja i tanina, vrijesak sadrži i vitamine A, C, E i B grupe, niacin, tiamin i piridoksin.

Lekovito delovanje i upotreba rtanjskog čaja:

Rtanjski čaj ima takav sastav koji naročito pogoduje lečenju bolesti respiratornog i digestivnog sistema. Ukoliko patite od hroničnog kašlja, bronhitisa, astme i drugih respiratornih bolesti – Rtanjski čaj je pravi melem za vas.

Takođe, ukoliko imate nekakav problem sa funkcionisanjem digestivnog sistema, od nadimanja do dijareje, potražite spas upravo u ovom napitku.

Pored toga, ovaj čaj je odličan i za kardiovaskularni sistem, budući da štiti srce i krvne sudove, a snižava i nivo lošeg (LDL) holesterola u krvi. Zahvaljujući svom antibakterijskom i antiseptičnom dejstvu, rtanjski čaj se može koristiti i za dezinfekciju rana, posekotina ili kod uboda insekata.

Rtanjski čaj ima i diuretično delovanje, budući da podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, te na taj način vrši detoksikaciju i čišćenje organizma.

Zahvaljujući tome što sadrži antioksidanse, ovaj čaj sa planine, kako ga mnogi zovu, sprečava nastanak mnogih bolesti, pa čak i kancerogenih. Jača imuni sistem, štiti vas od upala i infekcija, te vam pruža neophodnu “snagu“ da se izborite sa svim pretećim bolestima. Dakle, povoljno utiče na opšte stanje organizma.

Naročito se govori o pozitivnom efektu rtanjskog čaja kod seksualne disfunkcije muškaraca i žena, a pri tom je ovaj napitak potpuno zdrav, bezbedan i prirodan. Po ovom svojstvu, rtanjski čaj je čuven u čitavom svetu.

Od ovog čaja prednosti ima čitav vaš organizam. Možete ga podjednako koristiti i spolja i iznutra.

Latinski naziv :

Satureja montana L. (Lamiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen nadzemni deo biljke (Saturejae montanae herba)

Hemijski sastav :

Herba rtanjskog čaja sadrži do 2% etarskog ulja, triterpene, flavonoide, derivate cimetne kiseline

Upotreba :

Kao antiseptik, sredstvo za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod nadutosti, za ublažavanje upale mokraćnih kanala, organa za disanje i varenje. Spolja se koristi kod upala kože i sluzokože.

U narodnoj medicini se koristi:

Kao “muški čaj”, kao začin, dodatak jelima od mesa i ribe

Način pripreme :

Jednu supenu kašiku herbe rtanjskog čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10-15 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja pre jela.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top