Šafran crveni (saffron) 1g Gohar

870 RSD

Crveni šafran jelima daje bogatu aromu i boju i zato je najskuplji začin na svetu. Dobija se od cvetova krokusa koji cveta samo dve nedelje u godini.

 

Šafran crveni (saffron) 1g

Crveni šafran (saffron) jelima daje bogatu aromu i boju i zato je najskuplji začin na svetu.Dobija se od cvetova krokusa koji cveta samo dve nedelje u godini.

Aromatičan, lekovit, poseban – za samo kilogram ovog začina potrebno je 200.000 cvetova.

U srednjem veku se šafran koristio kao začin u plemićkim kućama, a jelo začinjeno šafranom bilo je znak da se radi o izuzetno imućnoj porodici. Ovaj začin koristio bi se u kuhinji samo kada su se jela pripremala za najuglednije goste. Na cenu utiče više različitih faktora. Jedan od faktora jeste kratka sezona cvata, naime, šafran cveta svega 3 sedmice u godini.

Iz svake lukovice u jednoj sezoni izraste dva do devet cvetova ljubičaste ili plave boje, a svaki od tih cvetova ima 3 crvena ili narandžasta tučka dužine 25 do 30 milimetara. Lekoviti i aromatični deo biljke je upravo samo taj tučak, pa je za 1 kilogram ovog začina potrebno između 150 i 200 hiljada cvetova. Pri sušenju gubi se 80 procenata mase. Bere isključivo ručno.

Lekovita dejstva poznata su odvajkada i u tradicionalnoj medicini. Iznad svega je sjajan izvor minerala i vitamina koji su ključni za opšte stanje organizma, jačaju imunitet i daju nam vitalnost i elan.

Poznato je i da može da posluži kao jedna vrsta antidepresiva, te da smanji prve simptome anksioznosti i podigne raspoloženje.

Čak i sam miris ima blago sedativno dejstvo, pa se koristi i u aromaterapiji. Tu nije kraj blagotvornim svojstvima „crvenog zlata“ – koristi se i kod problema sa aritmijom, bubrezima, aritmijom, grčevima, bolovima u stomaku…

Dobro utiče i na vid i cirkulaciju, reguliše visok krvni pritisak, holesterol i anemiju. Takođe ublažava simptome menstrualnog ciklusa, a pomaže i u lečenju ateroskleroze, astme i artritisa.

Korišćenje za mršavljenje, kontrolu apetita i poboljšanje varenja, gde daje impresivne rezultate.

Zato ne treba da vas čudi što je čest deo preparata za mršavljenje, pa je tako jedan od glavnih sastojaka veoma delotvornog dodatka za ishranu. Delotvoran je kao lek i u slučajevima zakasnelog puberteta

Naime, kod nedovoljno razvijenih devojčica, ima ukupan stimulativni efekat. Prstohvat smrvljenog šafrana u supenoj kašici mleka je koristan da se stimulišu hormoni i može dovesti do željenog efekta.

Kao začin pomaže kao seksualni stimulans i može da se konzumira u dozi od prstohvata u čaši mleka pred spavanje. Pomešan sa slatkim korenom i mlekom može da izazove rast kose kod alopecije, kada se primeni na koži glave.

Stimulativni tonik i veoma efikasan za lečenje prehlade i groznice u mleku koji se nanosi preko čela brzo ublažava prehladu.

Mala količina šafrana daje svakom jelu divan ukus, boju i aromu, kao na primer, jelima od testenine i pirinča, supama, sosovima, piletini, mesu i ribi.

Potpuno prirodan i daje čak kafi i čaju divan ukus.

Pakovanje: 1g

Proizvođač: Gohar

Cena se redovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top