Kajen paprika 100g

285 RSD

Nemojte se iznenaditi ako nakon konzumacije kajenske paprike osetite promenu raspoloženja na bolje: to je zato što kapsaicin stvara toplinu u telu, a samim time podstiče i oslobađanje endorfina – koji pridonose osećaju ugode i relaksacije.

Kajen paprika 100g

Crvena, ljuta paprika poznata kao kajen paprika. Koristi se kao začin u raznim jelima i kao dodatak u Nera dijeti i sličnim dijetama za mršavljenje i detoksikaciju.

Kajenska paprika je ljuća od obične paprike. Ljutina paprike se meri na različite načine, jedan od načina je i Skovilova jedinica ljutine (Scoville Heat Units).

Na ovoj skali kajen paprika se nalazi od 30 000 do 190 000 SHU jedinica. Ljutina paprike potiče od jedinjenja kapsaicina. Obična ljuta paprika na Skovilovoj skali nosi od 3000 do 6000 jedinica.

Lekovita svojstva:

Otvara apetit, pomaže varenju, štiti od kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, smanjuje loš holesterol. Vitamin P je najbolje sredsto za jačanje sitnih krvnih sudova, za održavanje njihove elastičnosti. Kapsaicin leči glavobolju u predelu slepoočnica i očiju.

Nemojte se iznenaditi ako nakon konzumacije kajenske paprike osetite promenu raspoloženja na bolje: to je zato što kapsaicin stvara toplinu u telu, a samim time podstiče i oslobađanje endorfina – koji pridonose osećaju ugode i relaksacije.

Želudac i varenje

Dugo se verovalo da ljute papričice izazivaju čir na želucu, ali novija istraživanja su potvrdila upravo suprotno: kapsaicin iz ljutih papričica ne samo da ne izaziva nastanak čira nego ga čak sprečava! On uništava bakterije unesene hranom i stimuliše stvaranje želudačnih sokova koji pridonose zdravlju želuca. Uvođenjem kapsaicina u svoju prehranu možete: ublažiti prehladu, žgaravicu, mučninu, hemoroide, giht i druge probleme.

Mršavljenje

Ljuti ukus kapsaicina podstiče stvaranje topline u organizmu, što je poznato kao proces termogeneze. Taj proces zahteva dodatnu potrošnju kalorija, zahvaljujući čemu se tope masne naslage.

Prehlada

Ljute papričice deluju na početku pojave prehlade tako što snaže vaše odbrambene mehanizme. Takođe, osobama koje su dugo izložene hladnoći i vlazi kapsaicin pomaže da izgrade snažnu otpornost na prehladu i upalu grla.

Dijabetes

Konzumacijom kapsaicina smanjuje se potreba organizma za lučenjem insulina te se nakon obroka snižava visina šećera u krvi. Takođe, naučne studije pokazuju da kapsaicin ublažava bolove kod dijabetičara (bolove koji nastaju zbog oštećenja živaca u stopalima i nogama).

Sastav:

Kajenska ljuta paprika u prahu

Poreklo: Španija

Pakovanje 100g

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top