Kombuha
Kombuha, poznata i kao „čaj od čudesne gljive“, predstavlja zdrav napitak i prirodni lek poreklom sa Dalekog Istoka. Ova neobična kombinacija mikroorganizama ima sposobnost da iz malog broja komponenata stvori širok spektar nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci.
Kombuha je bogata mineralima:
glukozom, fruktozom, kao i vitaminima i kiselininama, uključujući B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folnu kiselinu, lecitin, mlečnu, glukonsku i glukuronsku kiselinu, voćne kiseline poput vinske, oksalne, limunske, sirćetne, malonske, enzime, aminokiseline i biogene amine, uz prisustvo određenih antibiotika.
Ova impresivna lista hranljivih sastojaka i lekovitih svojstava čini kombuhu predmetom interesovanja i naziva se čudesnom gljivom, svrstavajući je u grupu gljiva sa značajnim lekovitim karakteristikama.
Zašto treba koristiti Kombuhu?
Ima pozitivan uticaj na imunitet, regeneraciju jetre i bubrega, regulaciju crevnih funkcija (sprečavajući pojavu hemoroida), kao i na regulaciju krvnog pritiska, nivoa šećera i holesterola. Takođe, pomaže u snižavanju telesne temperature uzrokovanom raznim oboljenjima.
Kombuha poseduje snažno antiseptičko dejstvo, čisti krv i uklanja toksične naslage, normalizuje pH vrednost, i povećava energiju kako sportistima, tako i umnim radnicima.
Strukturalno, kombuha se sastoji od želatoidne membrane u obliku diska i živi u hranljivom rastvoru čaja i šećera. Ona predstavlja simbiozu dve vrste organizama: gljive (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja
Ovaj napitak se često koristi radi jačanja imuniteta, usporavanja procesa starenja, smanjenja bora, poboljšanja krvne slike, prevencije anemije i zaštite od raka. Zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima, poznata je kao „eliksir mladosti“.
Kombuha sadrži su Glukuronsku kiselinu i malicnu kiselinu koje pomažu u detoksikaciji jetre.
Takođe, malična kiselina podržava varenje i ubrzava metabolizam, dok usniska kiselina jača imuni sistem.
Oksalna kiselina doprinosi proizvodnji energije u ćelijama, dok B vitamini i folna kiselina podržavaju regeneraciju ćelija. Organske kiseline, enzimi i polifenoli povoljno utiču na opšte zdravlje. Dok prisutni mikronutrijenti imaju antimikrobna i antioksidativna svojstva.
Cena se redovno ažurira