Vakame alge 200g

899 RSD

Vakame su bogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina.

Nema na zalihama

Vakame alge 200g

Sušene morske vakame alge ( wakame ) su blagog ukusa, mekane teksture, neizostavni sastojak miso supa, odličan dodatak kuvanom povrću. ogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina. Alge odlično utiču na detoksikaciju kao i na viskozitet krvi i visok krvni pritisak.

Često koristi u zdravoj ishrani jer ima lekovita svojstva. Najnovije studije rađene na univerzitetu Mc Gill u Montrealu dokazale su da alginska kiselina ima svojstvo da za sebe vezuje toksine i teške metale (stroncijum, arsenik, olovo…).

Vakama sadrži i supstancu koja utiče na viskozitet krvi (tj. na istapanje tromba) čak dva puta jaču od priznatog leka heparina.

Kako naš organizam ne poseduje enzime koji bi ovu kiselinu razložili, ona se, zajedno sa toksinima i teškim metalima koje je za sebe vezala, izlučuje van preko stolice i na taj način se vrši detoksikacija organizma.

Veoma bogate kalcijumom, a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, niacina i belančevina. U medicini se spominju zbog njihovih antibakterijskih osobina i bržeg čišćenja krvi nakon porođaja, zbog čega su bile cenjene još u drevnom Japanu. U kozmetici se koriste za tamnjenje kose i jačanje korena dlake.

Otklanjaju zamor, ubrazavaju oporavak posle bolesti, efikasne su i u slučaju gojaznosti, oslobađaju od celulita, sadrže jod koji utiče na hormonalnu aktivnost, pa pomažu u mršavljenju, stimulišu i cirkulaciju krvi, a snažno su i antitoksično sredstvo.

Alge podmlađuju organizam jer utiču na povećanje broja ćelija, uvećavaju i vitalnu energiju, ojačavaji mehanizme prirodne odbrane organizma i usporavaju starenje.

Osim toga, veoma su korisne u menopauzi zbog toga što dovode u ravnotežu funkcionisanje hormonalinih žlezda, naročito tiroidne. Sprečavaju nastanak reumatizma, artritisa i artroze jer odstranjuju toksine iz organizma i deluju protiv raznih vrsta zapaljenja.  Takođe, rehidriraju i učvršćuju kožu i na taj način sprečavaju nastanak bora, bubuljica, jačaju i nokte…

Način pripreme:

Alge potopiti u hladnu vodu 3 do 5 minuta, seći na sitne komade i staviti u supu da se kuvaju 10 minuta na tihoj vatri. Posle namakanja vakame dobijaju lepu staklastozelenu boju. Namočene, omekšane vakame prerežite po sredini uz debelu žilu. Mekane vanjske delove narežite na komade za jedan zalogaj, a tvrdu žilu vrlo sitno naseckajte da se može ravnomerno kuvati.

Neizostavan sastojak miso supa, a kao dodatak odlično odgovaraju i uz obično povrće. Mogu se i pržiti u dubokom ulju i takve su same za sebe lagan obrok. Ako se zapeku i izmrve u prah, u kombinaciji sa susamom, odličan su začin za mahunarke semenke i žitarice.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 577kJ/138 kcal

Masti 4g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 41g

od kojih šećeri 0g

Proteini 18g

So 24g

Vlakna 35g

Pakovanje 200g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top