Vakame alge 200g

899 RSD

Vakame su bogate su kalcijumom a sadrže i velike količine gvožđa, vitamina A, C, B3 i belančevina.

Nema na zalihama

Sušene morske alge vakame (wakame) su ne samo blagog ukusa i mekane teksture, već i dragoceni dodatak brojnim jelima, posebno miso supama i kuvanom povrću. Bogate su kalcijumom, gvožđem, vitaminima A, C, B3 i belančevinama.

Osim što doprinose zdravom jelovniku, ove alge imaju i lekovita svojstva koja su priznata u mnogim istraživanjima, uključujući i nedavno sprovedeno na univerzitetu Mc Gill u Montrealu.

Alginat, jedinjenje prisutno u algama, pokazalo se kao efikasan u vezivanju toksina i teških metala, poput stroncijuma, arsena i olova, te ih izlučuje iz organizma putem stolice.

Takođe su izvor supstance koja može uticati na viskozitet krvi, imajući snažan efekat rastvaranja tromba, čak i jači od popularnog leka heparina.

Pored toga vakame alge su veoma bogate kalcijumom, vitaminima i mineralima, što ih čini idealnim za održavanje zdravlja. Njihova antibakterijska svojstva, podrška detoksikaciji organizma, stimulacija cirkulacije krvi i hormonalna regulacija čine ih važnim dodatkom ishrani. U kozmetici se koriste za jačanje kose i noktiju, te rehidrataciju i učvršćivanje kože.

Priprema:

Za pripremu, potopite alge u hladnu vodu 3 do 5 minuta, isecite ih na sitne komade i kuvajte u supi na tihoj vatri 10 minuta. Nakon namakanja dobijaju karakterističnu zelenu boju.

Vakame alge su nezaobilazan dodatak u miso supama, uz povrće, ili pržene u dubokom ulju kao lagan obrok. Ako ih sameljete u prah, zajedno sa susamom, odlično se slažu kao začin uz mahunarke, semenke i žitarice.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 577kJ/138 kcal

Masti 4g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 41g

od kojih šećeri 0g

Proteini 18g

So 24g

Vlakna 35g

Pakovanje 200g

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top