Sušene morske alge vakame (wakame) su ne samo blagog ukusa i mekane teksture, već i dragoceni dodatak brojnim jelima, posebno miso supama i kuvanom povrću. Bogate su kalcijumom, gvožđem, vitaminima A, C, B3 i belančevinama.
Osim što doprinose zdravom jelovniku, ove alge imaju i lekovita svojstva koja su priznata u mnogim istraživanjima, uključujući i nedavno sprovedeno na univerzitetu Mc Gill u Montrealu.
Alginat, jedinjenje prisutno u algama, pokazalo se kao efikasan u vezivanju toksina i teških metala, poput stroncijuma, arsena i olova, te ih izlučuje iz organizma putem stolice.
Takođe su izvor supstance koja može uticati na viskozitet krvi, imajući snažan efekat rastvaranja tromba, čak i jači od popularnog leka heparina.
Pored toga vakame alge su veoma bogate kalcijumom, vitaminima i mineralima, što ih čini idealnim za održavanje zdravlja. Njihova antibakterijska svojstva, podrška detoksikaciji organizma, stimulacija cirkulacije krvi i hormonalna regulacija čine ih važnim dodatkom ishrani. U kozmetici se koriste za jačanje kose i noktiju, te rehidrataciju i učvršćivanje kože.
Priprema:
Za pripremu, potopite alge u hladnu vodu 3 do 5 minuta, isecite ih na sitne komade i kuvajte u supi na tihoj vatri 10 minuta. Nakon namakanja dobijaju karakterističnu zelenu boju.
Vakame alge su nezaobilazan dodatak u miso supama, uz povrće, ili pržene u dubokom ulju kao lagan obrok. Ako ih sameljete u prah, zajedno sa susamom, odlično se slažu kao začin uz mahunarke, semenke i žitarice.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetska vrednost 577kJ/138 kcal
Masti 4g
od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 41g
od kojih šećeri 0g
Proteini 18g
So 24g
Vlakna 35g
Pakovanje 200g
Cena se redovno ažurira