Organski cimet

Organski cejlonski cimet u prahu, poznat i kao „Cinnamomum zeylanicum nees“.

Cejlonski cimet se razlikuje od kineskog cimeta po svojoj retkosti i niskom sadržaju kumarina i po svojoj netoksičnosti.

To je supstanca koja može štetno uticati na jetru i bubrege. Osim toga, cejlonski cimet ima suptilniju aromu i boju u poređenju s kineskim cimetom. To ga čini popularnim izborom među ljubiteljima zdrave ishrane.

Cejlonski cimet je začin čiji izuzetan ukus i miris potiču od unutrašnje kore drveta.

Ova kora sadrži nekoliko specifičnih jedinjenja koja su ključna za mnoga blagotvorna svojstva koja cimet pruža zdravlju, među kojima su cinamaldehid, cimetna kiselina i cinamat.

Izraženi miris i ukus cimeta potiču od masnog dela drveta, koji obiluje cinamaldehidom. Naučnici veruju da je upravo ovo jedinjenje odgovorno za većinu snažnih efekata cimeta na zdravlje i metaboličke procese.

Konzumiranje organskog cejlonskog cimeta donosi brojna lekovita svojstva:

  1. Visok nivo antioksidanata: Prema ORAC skali koja meri koncentraciju antioksidanata u različitim namirnicama. Cejlonski cimet se nalazi među prvih 20, pružajući zaštitu od raznih bolesti koje uzrokuju slobodni radikali.
  2. Zaštita srčanog zdravlja: Istraživanja pokazuju da cimet smanjuje nekoliko faktora rizika za srčane bolesti, uključujući visok holesterol, trigliceride i krvni pritisak.
  3. Regulacija nivoa šećera u krvi: Cimet pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi, smanjujući apsorpciju glukoze i poboljšavajući osjetljivost na insulin.
  4. Borba protiv infekcija: Cimet je prirodni borac protiv mikroba, gljivica i virusa, pružajući zaštitu organizmu od različitih bolesti.
  5. Očuvanje oralnog zdravlja: Ekstrakti cimeta su dokazano efikasni u zaštiti od bakterija koje izazivaju loš zadah, karijes i druge oralne infekcije.
  6. Pomoć u lečenju kandide: Neka istraživanja sugerišu da cejlonski cimet može biti koristan u borbi protiv kandide u digestivnom traktu, podstičući imunološki sistem i smanjujući upalu.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top