Organski cimet Cejlonski

Organski cejlonski cimet lekovita dejstva:

Visok izvor antioksidanata

Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet je u top 20 u odnosu na sve namirnice, začine i lekove širom sveta. Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u zaštiti od mnoštva bolesti koje uzrokuju slobodni radikali.

Štiti zdravlje srca

Studije su pokazale da je bitna zdravstvena korist cimeta u tome što smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za bolesti srca, uključujući visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak.

Reguliše nivo šećera u krvi

Pomaže u smanjenju nivoa šećera u krvi. Dokazano je da smanjuje količinu glukoze koja ulazi u krvotok nakon obroka sa visokim sadržajem šećera, a takođe može poboljšati osjetljivost na insulin, koji je vitalni hormon potreban za održavanje ravnoteže nivoa šećera u krvi.

Pomoć u borbi protiv infekcija i virusa

Postoji mnogo koristi od cimeta kada se radi o odbrani tela od bolesti. Cimet je prirodni anti-mikrobiološki, anti-biotski, anti-gljivični i anti-virusni agens.

Štiti stomatološko zdravlje

U istraživanjima je dokazano da su ekstrakti pronađeni u cimetu zaštita od bakterija koji žive u oralnoj mikroflori i mogu izazvati loš dah, propadanje zuba, šupljine ili infekcije usta.

Pomoć u lečenju kandide

Određene studije su zaključile da moćna anti-gljivična svojstva cimeta mogu biti efikasna u zaustavljanju ili lečenju kandide u digestivnom traktu. Cimet pomaže u borbi protiv kandide prirodnim putem podstičući imunološko zdravlje i borbu protiv upale.

Cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji, naš cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona).

Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.

Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.

Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.

 Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top