Suncokret

Suncokret je izvor obilja vitamina i minerala, a crne semenke imaju posebno važnu ulogu u tradicionalnoj medicini, posebno u tretiranju problema poput reume i artritisa. Prepune su vitamina E, B kompleksa, folne kiseline, bakra, mangana, selena, fosfora i magnezijuma, pružajući telu esencijalne hranljive sastojke.

Semenke suncokreta je takođe izvanredan izvor zdravih masnoća, uključujući linoleinsku i oleinsku kiselinu, te proteina, vlakana, fitosterola i selena.

Osim toga, bogate su belančevinama i korisnim uljima, čineći ih izuzetno hranljivim.

Konzumiranje semenki može doneti brojne zdravstvene benefite. Vitamin E, na primer, može pomoći u ublažavanju stresa i nervoze, dok je koristan i za poboljšanje koncentracije. Samo jedna kašika semenki može pružiti organizmu potrebnu dnevnu dozu ovog vitamina.

Tradicionalno, semenke su se koristile za lečenje reume, artritisa i poboljšanje vida.

Nezasićene masne kiseline u njima čine ih posebno korisnim tokom trudnoće, podržavajući zdravlje ploda. Takođe se smatraju blagotvornim za štitnu žlezdu, jetru i bubrege, dok antioksidansi u njima mogu usporiti proces starenja. Preporučuje se konzumiranje jedne šake suncokretovih semenki dnevno kako bi se iskoristile sve njihove prednosti.

Magnezijum prisutan u suncokretu igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, dok bakar doprinosi fleksibilnosti kostiju i zglobova.

Magnezijum podržava apsorpciju kalcijuma u kostima i aktivaciju vitamina D u bubrezima, što je ključno za pravilno iskorišćavanje kalcijuma u telu i preventivu osteoporoze. Redovna konzumacija suncokreta može takođe sprečiti artritis.

Bakar je neophodan za očuvanje zdravlja kože i kose, jer doprinosi proizvodnji melanina, pigmenta koji koži i kosi daje prirodnu boju i štiti ih od štetnih uticaja sunčevih zraka.

Vitamin E, prisutan u suncokretu, doprinosi sprečavanju starenja kože i smanjenju stresa i nervoze.

Fitosteroli iz suncokreta mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, dok dijetalna vlakna poboljšavaju varenje i rešavaju probleme sa zatvorom. Antioksidansi poput vitamina C štite organizam od slobodnih radikala i mogu sprečiti degenerativne promene.

Cena se rdovno ažurira
Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top