Borovnica sušena 100g

299 RSD

Sušena borovnica je neizostavan dodatak šejkovima. Borovnica sadrži flobatanin, smešu raznih antocijanskih heterozida boja borovničinog soka, invertni šećera, organske kiseline, uglavnom limunove, jabučne i ćilibarne, pektin, vitamin C, karoten i dr.

 

Borovnica sušena 100g

Sušena borovnica je neizostavan dodatak šejkovima. Borovnica sadrži flobatanin, smešu raznih antocijanskih heterozida boja borovničinog soka, invertni šećera, organske kiseline, uglavnom limunove, jabučne i ćilibarne, pektin, vitamin C, karoten i dr.

Zbog tanina i pektina suva borovnica deluje kao blago sredstvo protiv dijareja i katara creva, raznih upala sluznice itd.

Borovnica nije škodljiva i može se stalno upotrebljavati.

Spremaju se čajevi za lečenje ulkusne bolesti, proliva, nedostatka apetita, šećerne bolesti i drugih. Bobice se upotrebljavaju u liječenju hemeroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita vitamin C, karoten i dr.

Borovnica jača imunitet i sprečava stanja koja nastaju kao posledica narušenog imuniteta. Bogata je vitaminima A, C i E, što je čini odličnim antioksidantom i borcem protiv slobodnih radikala.

Sve češća istraživanja pokazuju značajno antikancerogeno dejstvo borovnice pa se preporučuje kao dodatak ishrani osobama obolelima od malignih bolesti.

Anticijan koji se nalazi u borovnicama štiti naš organizam u ovom smislu tako što se aktivno bori protiv ćelija raka, napada ih i uništava. Borovnica je odličan saveznik u borbi protiv karidovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava u kojem se nalazi i polifenol, borovnica uspešno snižava loš LDL holesterol, sprečava zakrečavanje krvnih sudova i pojavu tromba.

Sušena borovnica reguliše pritisak i sprečava moždani i srčani udar.

Uspešno održava crevnu floru zdravom pa se koristi kod različitih poremećaja funkcije creva ali i celog digestivnog sistema, uključujući  želudac, jetru i pankreas.

Bogata je vlaknima kojima se hrane dobre bakterije u crevima pa je borovnica odličan probiotik. Obzirom da je borovnica odličan diuretik, pomaže kod izmokravanja a samim tim čisti mokraćnu bešiku, mokraćne kanale i bubrege.

Takođe jača kosti, poboljšava vid, održava koncentraciju, jača mozak. Regeneriše kožu i snižava povišen šećer u krvi.

Kada su u pitanju hranjiva svojstva i kalorije, suve borovnice imaju vrlo nisku kalorijsku vrednost pa je stoga preporučljiva osobama koje su na dijeti, a posebno šećerašima, jer je naučno dokazano da borovnica snižava povišen šećer u krvi.

Sastav:

borovnica

Vitamini i minerali na 100g:

Vitamin – C 9,7mg

Vitamin – A 54 IU

Vitamin – E 0,6mg

Vitamin – K 19,3mcg

Vitamin – B6 0,1mg

Vitamin B3 (Niacin) – 0,42 mg

Vitamin B1 (Tiamin) – 0,4 mg

Vitamin B2 (Riboflavin) – 0,4 mg

Pantenonska kiselina – 0,12 mg

Gvožđe – 0,3mg

Kalijum – 77,0 mg

Bakar – 0,1mg

Mangan – 0,3mg

Folna kiselina – 14 µg

Ugljeni hidrati – 23 g

Vlakna – 1 g

Cink – 0,16 mg

Selen – 0,1 mcg

Natrijum – 0,1 mg

Prirodno sušena borovnica 100g rf

Zemlja porekla Srbija

Original pakovanje  1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top