Brusnica suva kandirana 100g

110 RSD

Komponente ploda brusnice, takođe sprečavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. H.pylori je izazivač čira na želucu.

Brusnica suva kandirana 100g

Suva brusnica je zdrava niskokalorična hrana, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcijum, kalijum, magnezijum i gvožđe. Brusnica je bogata antioksidansima, kojima duguje snažna lekovita svojstva. Ima antibakterijski, antiseptički, protivupalni i diuretski efekat.

Lekoviti delovi brusnice su plod i list. Češće se koristi plod brusnice, koji sadrži proantocijanidine (PAC), antocijane, flavonoide, katehine, organske kiseline, ugljene hidrate (fruktoza i dekstroza), tanine. Najčešće se pominje pozitivan učinak korićenja brusnice pri lečenju infekcije mokraćne bešike.

Pritom najveći učinak imaju proantocijanidini koji sprečavaju prianjanje bakterija uz zidove mokraćne bešike, a deluju i na bakterijski biofilm.

Sušena brusnica se pokazalea kao uspešane, jer mogu smanjiti potrebu za učestalom antibiotskom terapijom u lečenju rekurentnih urinarnih infekcija i tako smanjiti kontraindikacije kao što je vaginalna kandidijaza.

Mnoga istraživanja dokazuju kako je biljka bogata mnogim antioksidansima, zbog kojih joj se i pripisuju pozitivni efekti, uz onaj najpoznatiji vezan za urinarne infekcije.

Već spomenuti fenolski glikozidi i antocijani štite od pojačanog efekta lipoprotein oksidaze. Flavonoidi i organske kiseline smanjuju oksidaciju LDL-a što se najviše odražava na kardiovaskularni sistem. Pozitivno deluje i na metabolizam i imunološki sistem zbog visoke doze antioksidansa.

Sušena brusnica je poznata kao prirodni antibiotik, jer sprečava prijanjanje bakterija za zidove sluznica u organizmu. Naročito je popularna za sprečavanje vraćanja infekcija u urinarnom traktu.

Poznato je da antibiotici unište bakterije koje su prisutne u urinu, ali deo bakterija se “sakrije” u zidove mokraćne bešike i po prestanku uzimanja antibiotika, nastave da se šire po urinarnom traktu.

Koristi se kod urinarnih infekcija, a potvrđeno je njeno dejstvo protiv E.coli i drugih patogenih bakterija koje izazivaju infekcije u mokraćnim putevima. Zahvaljujući prisustvu bioflavonoida, sprečava i nastanak oboljenja desni, srca i krvnih sudova, ateroskleroze (suženja krvnih sudova), komplikacija dijabetesa…

Kao i ostalo suvo voće koristi se i kao sok za osveženje ili za grickanje, a posebno se preporučuje osobama koje su izložene stresu ili imaju neko oboljenje srca i krvnih sudova.

Brusnica sadrži proantocijanidine koji „opkoljavaju“ bakteriju E.coli i sprečavaju njeno nastanjivanje na zid mokraćne bešike i mokraćnih puteva.

Deluje i na druge patogene urinarnog trakta (Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis). Ispitivanja se vrše na temu koja količina antibakterijskih komponenti je potrebno da bude prisutna u urinu, da bi se ispoljilo dejstvo na bakterije.

Komponente ploda brusnice, takođe sprečavaju prijanjanje Helicobacter pylori na zid želudačne sluznice. H.pylori je izazivač čira na želucu. Brusnica sadrži i moćne antioksidanse, koji štite ćelije organizma od oštećenja.

Efikasnost u tretmanu urinarnih infekcija je potvrđena, a dokazano je da sprečava pričvršćivanje bakterija za zidove mokraćne bešike. Pokazuje antibakterijsko dejstvo protiv E.coli, Staphylococcus aureus, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, i Proteus mirabilis.

Pripisuju joj se mnoga lekovita svojstva :

 • Kod infekcija mokraćnog sistema
 • Kod edema
 • Štiti od bolesti desni
 • Šmanjuje rizik od raka
 • Jača imunitet, mikrobiološku floru želuca i creva
 • Pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti
 • Snižava nivo holesterola
 • Pozitivno utiče na zdravlje očiju
 • Pomaže kod reume i gihta
 • Smanjuje nivo šećera u krvi
 • Poboljšava kvalitet kose, kože, noktiju

Nutritivna vrednost na 100g:

Energija kJ 1062

Energija kcal 250

Masti 0g

od kojih zasicene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 59g

od kojih sećeri 19g

Proteini 2g

So 0g

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top