Bulgur organski 200g Biošpajz

280 RSD

Bulgur ima najveću proteinsku vrednost od svih žitarica.

Bulgur organski 200g

Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice (najčešće od durum pšenice). Koristi se u raznim pilavima, jelima od povrća, supama. Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi. Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.

Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi.

Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca.

Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, on ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.

Konzumiranje bulgura takođe tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti.

Posebno je dobar za decu i srarije osobe. To je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini.

Prema veličini usitnjenosti on može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.

Način pripreme:

Koristi se u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao deo različitih pilava, jela sa povrćem i supa.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetske vrednosti 1490 kJ / 350 kcal

Masti 1g

od kojih zasićene masne kiseline 0,2g

Ugljeni hidrati 60g

od kojih šećeri 1g

Vlakna 10g

Proteini 12g

So 0g

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top