Bulgur organski 200g
Bulgur je namirnica koja se pravi od pšenice (najčešće od durum pšenice). Koristi se u raznim pilavima, jelima od povrća, supama. Jednom otvoreno pakovanje bulgura čuvajte u dobro zatvorenoj posudi. Ima veću hranljivu vrednost od kus kusa i pirinča, pa se koristi i kao njihova zamena.
Što se tiče hranljivih vrednosti bogat je karbohidratima, koji su primaran izvor energije kod mnogih ljudi.
Takođe ima najvišu proteinsku vrednost od svih žitarica, a pored toga sadrži vitamine B i cink i gvožđe, kao i vlakna. Preporučuje se kod dijeta upravo zbog karbohidrata i dijetetskih vlakana koja pomažu kod borbe protiv raka, dijabetesa i bolesti srca.
Kada ga uporedimo sa smeđim pirinčem, on ima duplo manje kalorija i duplo više dijeteteskih vlakana.
Konzumiranje bulgura takođe tonificira bubrege, hrani srce, smiruje i fokusira um. Koristi se i kod menopauzne iritabilnosti.
Posebno je dobar za decu i srarije osobe. To je specifično obrađena pšenica, kako bi joj se skratilo vreme kuvanja i pripreme. Prvo se pšenici ukloni ljuska, delimično se skuva, zatim suši i na kraju usitini.
Prema veličini usitnjenosti on može biti fino mleveni, srednje mleveni, krupno mleveni i celo zrno. Od ovoga zavisi i njegova upotreba.
Način pripreme:
Koristi se u grčkoj, turskoj, mediteranskoj, bliskoistočnoj i indijskoj kuhinji kao deo različitih pilava, jela sa povrćem i supa.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energetske vrednosti 1490 kJ / 350 kcal
Masti 1g
od kojih zasićene masne kiseline 0,2g
Ugljeni hidrati 60g
od kojih šećeri 1g
Vlakna 10g
Proteini 12g
So 0g
Pakovanje 200g Biošpajz