Čaj od Kantariona 100g

120 RSD

Čaj od kantariona 100g

Čaj od kantariona (lat. Hypericum perforatum), takođe i gospina trava, od davnina se u narodu cenio i upotrebljavao za lečenje posekotina, opekotina, hemoroida, zarastanje rana.

Takodje kao antiseptik (spoljašnja upotreba), a isto i za oboljenja jetre, bolove u želucu i dijareju (unutrašnja upotreba). Njegova upotreba u lečenju datira još iz doba Starih Grka i Rimljana.

Listovi i cvetovi kantariona poseduju velika lekovita svojstva za organizam. Najviše se upotrebljavaju za lečenje depresije, nemira, za apetit i probleme sa spavanjem. Biljka kantarion potiče sa evropskog tla, ali se u današnje vreme gaji i na ostalim kontinentima, posebno u Australiji.

Neke zemlje zabranile su upotrebu proizvoda koji sadrže kantarion, jer se pokazalo da u kombinaciji sa određenim lekovima može izazvati neželjena dejstva. Aktivni sastojci koji se nalaze u kantarionu, mogu izgubiti svoja lekovita svojstva ukoliko dođu u kontakt sa sunčevom svetlošću.

Zbog toga se proizvodi sa kantarionom skladište u tamnu ambalažu, kako bi se zaštitili od uticaja sunčevih zraka.

Pomaže za lečenje mnogih zdravstvenih problema:

Za depresiju i duševni nemir:

ekstrakt kantariona pomaže kod neprijatnih stanja koja prate depresiju, a to su uznemirenost, nespokojstvo, loše raspoloženje, nesanica. Može biti idealna prirodna alternativa za lečenje depresije, bez uzimanja drugih farmaceutskih proizvoda, kao što su antidepresivi i sedativi.

Budite obazrivi kad koristite kantarion, jer u kombinaciji sa drugim lekovima može izazvati neželjena dejstva. Prema tome, samo osobe koje ne piju nikakve lekove mogu bez straha da uzimaju kantarion.

Ublažava simptome menopauze:

Mnoge žene lakše podnose simptome menopauze ukoliko piju čaj od kantariona. Valunzi, promene raspoloženja itd, značajno se mogu smanjiti upotrebom kantariona.

Latinski naziv :

Hypericum perforatum L. (Hypericaceae)

Kao lekoviti deo biljke koristi se :    Osušen nadzemni deo biljke (Hyperici herba)

Hemijski sastav :

Herba kantariona sadrži antrahinonske derivate hipericin i pseudohipericin, floroglucinske derivate (hiperforin), flavonoide, biflavonoide, 8-9% tanina, etarsko ulje, ksantone, amino kiseline (GABA)

Upotreba :

Aktivni sastojci kantariona deluju antidepresivno (kao MAO inhibitori) pa se koristi u tretmanu lakših depresija, uzbuđenja, nervoze, nemira i tegoba u menopauzi. Pokazuje povoljno dejstvo u tretiranju viralnih i retroviralnih infekcija.

Takođe se koristi :

U narodnoj medicini kod upala, kao antiseptik, za skupljanje tkiva. Svež nadzemni deo kantariona koristi se za izradu kantarionovog ulja koje se koristi za zarastanje rana i zaceljenje opekotina i kod hemoroida.

Neželjeni efekti :

Hipericin može kod osetljivih osoba izazvati fotosenzibilizaciju, pa se ne preporučuje sunčanje tokom terapije prepratima kantariona.

Način pripreme  :

Jednu supenu kašiku herbe kantariona preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 15 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po jednu šolju čaja pre obroka.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top