Čaj od Kičice 100g

279 RSD

Čaj od Kičice 100g

Čaj od kičice podstiče lučenje sokova i enzima za varenje. Upotrebljava se kod slabog apetita i želudačnih problema, koji su posledica manjka želudačnog soka.

Tradicionalna medicina je koristi i za snižavanje temperature i groznice, zbog čega se i zove grozničava trava, ali i kod malokrvnosti, za bolji rad jetre, naročito “masne”, izlučivanje žuči.

Delotvorna je i za bolesti metabolizma, kožnih osipa, opšte slabosti i iscrpljenosti. Upotrebljava se kao pomoćno lekovito sredstvo kod poremećaja krvnog pritiska i problema sa nervima.

Ograničenja u upotrebi:

Ne preporučuje se osobama sa  čirom na želucu.

Latinski naziv i familija :

Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)

Narodni nazivi :

Gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, sunčeni cvit, crvena kičica, orno zelje)

Lekoviti deo biljke :

Osušeni nadzemni delovi biljke (Centaurii herba)

Hemijski sastav :

Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide

Upotreba :

Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane.

Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.

U narodnoj medicini se koristi:

Kao sastojak gorkih čajeva koji deluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.

Način pripreme :

Dve kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.

Kičica ( Centaurii herba )

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top