Čaj od Kičice 100g
Čaj od kičice podstiče lučenje sokova i enzima za varenje. Upotrebljava se kod slabog apetita i želudačnih problema, koji su posledica manjka želudačnog soka.
Tradicionalna medicina je koristi i za snižavanje temperature i groznice, zbog čega se i zove grozničava trava, ali i kod malokrvnosti, za bolji rad jetre, naročito “masne”, izlučivanje žuči.
Delotvorna je i za bolesti metabolizma, kožnih osipa, opšte slabosti i iscrpljenosti. Upotrebljava se kao pomoćno lekovito sredstvo kod poremećaja krvnog pritiska i problema sa nervima.
Ograničenja u upotrebi:
Ne preporučuje se osobama sa čirom na želucu.
Latinski naziv i familija :
Centaurium umbellatum Gilib. (Gentianaceae)
Narodni nazivi :
Gorka kitica, gorko zelje, grozničavka, drago cveće, dupčić, zlatna žuč, jezernica, kinin, kitičica, mala semenčina, mali stozlatnik, sunčeni cvit, crvena kičica, orno zelje)
Lekoviti deo biljke :
Osušeni nadzemni delovi biljke (Centaurii herba)
Hemijski sastav :
Herba kičice sadrži gorke iridolne glikozide, fenolkarbonske kiseline, ksantonske derivate, flavonoide
Upotreba :
Deluje kao gorko sredstvo (Amarum purum). Gorki sastojci refleksno izazivaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u sistemu organa za varenje, što omogućava bolje i kompletnije varenje hrane.
Ovi sastojci dovode i do poboljšanja apetita, a biljke koje ih sadrže koriste se i kao sredstva za jačanje i oporavak organizma. Za vodeni ekstrakt herbe kičice dokazano je da ispoljava protivupalno delovanje kao i da olakšava sniženje povišene telesne temperature.
U narodnoj medicini se koristi:
Kao sastojak gorkih čajeva koji deluju kao sredstva za poboljašanje apetita, kod poremećaja varenja i za ublažavanje tegoba u sistemu organa za varenje.
Način pripreme :
Dve kafene kašike kičice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i da stoji 15 minuta. Procediti i piti dva do tri puta dnevno po šolju čaja pola sata pre jela.
Kičica ( Centaurii herba )
Zemlja porekla Srbija
Original pakovanje 1kg