Čaj od lista Podbela 100g

130 RSD

Čaj od lista podbela 100g

Čaj od lista podbela (Tussilago farfara) se koristi u lečenju organa za disanje već vekovima. Njegovo latinsko ime potiče od reči za kašalj. Ako se pravilno upotrebljava, ova biljka je od velike pomoći svima koji pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i astme.

Podbel podstiče izbacivanje sluzi iz disajnih organa, tačnije on stimuliše mikroskopske dlačice koje izbacuju sekret iz vazdušastih prostora. Ova biljka sprečava telo da proizvodi agens za aktiviranje proteina koji pokreće spazam bronhija što izaziva napad astme.

Na sličan način deluju i neke druge biljke koje se tradicionalno koriste za lečenje astme (ginko i beli luk). U kombinaciji sa majčinom dušicom, slatkim korenom i bokvicom podbel je odličan lek protiv kašlja.

Zahvaljujući kombinaciji sluzi i tanina ova biljka je dobar lek protiv dijareje. U narodnoj medicini koristi se i za lečenje rana i upala kože.

Latinski naziv : 

Tussilago farfara L. (Asteraceae)

Lekoviti deo biljke:

Osušen list (Farfarae folium) i cvet (Farfarae flos)

Hemijski sastav :

List i cvet podbela sadrže flavonoide, pirolizidinske alkaloide, tanine, kisele sluzi, gorke sastojke (triterpene), organske kiseline, seskviterpen tusilagon, etarsko ulje

Upotreba : 

Lekoviti sastojci podbela deluju na olakšanje iskašljavanja, ublažavanje nadražajnog kašlja i oblažu sluzokožu

U narodnoj medicini se koristi:

Kod astme, bronhitisa, laringitisa i drugih oboljenja praćenih jakim kašljem.

Ograničenja u upotrebi : 

Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja

Neželjeni efekti : 

Može da utiče na postojeću terapiju antihipertenzivima

Način pripreme:

Jednu kafenu kašiku lista podbela preliti sa 200ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top