Čaj od Miloduha 100g

95 RSD

Čaj od miloduha 100g

Čaj od miloduha je najdelotvorniji je kod upala i problema disajnih organa kao što su bronhitis, astma, upala pluća a kod smetnji od strane želuca i creva je nezamenljiva biljka.

Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje hrane, a sastojci etarskog ulja deluju antiseptično.

U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava. Najveća količina utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i u prehrambenoj industriji. Upotrebljava se kao kulinarski začin a ceni se i kao medonosna biljka.

Neka istraživanja su pokazala da ova biljka ima jako antivirusno dejstvo. Pored ovog antivirusnog dejstva, koristi se i kod bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Latinski naziv :

Hyssopus officinalis L. (Lamiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušeni izdanci sa listovima i cvetovima (Hyssopi herba) i etarsko ulje (Hyssopi aetheroleum)

Hemijski sastav :

Miloduh sadrži etarsko ulje, flavonoide hesperidin i diosamin, tanine, oleanolnu i ursolnu kiselinu, marubin. U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol.

Upotreba :

Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje hrane, a sastojci etarskog ulja deluju antiseptično. U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava.

Najveća količina utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u kozmetičkoj i u prehrambenoj industriji. Upotrebljava se kao kulinarski začin a ceni se i kao medonosna biljka.

U narodnoj medicini se koristi:

Kao sastojak čajnih mešavina namenjenih za iskašljavanje, kod bronhitisa, astme, nazeba, za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba i za bolje varenje hrane, a spolja za obloge kod uboja.

Ograničenja u upotrebi :

Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.

Način pripreme :

Kafenu kašičicu herbe miloduha preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti, ostaviti da odstoji pola sata, procediti, zasladiti po želji i popiti. Piti 2 puta dnevno po šolju čaja.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top