Čaj od Mirodjije 100g

95 RSD

Kategorija: Oznake: , , ,

Čaj od Mirodjije 100g

Čaj od lista mirodjije je blag napitak kog u velikim količinama treba da piju ljudi koji pate od zatvora, zato što će on ubrzati metabolizam i podstaći će bolje varenje.

Mirođija se preporučuje u brojnim receptima u svakodnevoj ishrani, jer kao dodatak jelima daje prijatan ukus i olakšava varenje. Ovaj začin, zahvaljujući svojim korisnim sastojcima, štiti i od brojnih oboljenja. Čaj od mirođije pomaže varenje, umiruje želudac i uklanja grčeve.

Lekovita svojstva i zdravstvene koristi

Mirođija se koristi od davnina i zbog svojih lekovith svojstava se smatra darom bogova. Mirođija se uzgaja u celoj Evropi, posebno u Sredozemlju i na Bliskom Istoku, i raste u prirodnim regionima sa umerenom i prijatnom klimom.

Jedna sirova grančica korena mirođije sadrži malo kalorija i bogata je vitaminima A, B i C i mineralima natrijumom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom.

Stablo i listovi sveže mirođije treba da budu zeleni. Ako sadrže pupoljke, to znači da je prezrela. Sveža mirođija ima odličnu aromu, koja podseća na anis, i preporučuje se kao dodatak kuvanim jelima.

Latinski naziv i familija :

Anethum graveolens L. (Apiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen plod (Anethi fructus) ili nadzemni deo biljke (Anethi herba)

Hemijski sastav :

Mirođija sadrži do 4% etarskog ulja (koje sadrži karvon i dilapiol), kafenu i hlorogensku kiselinu, masno ulje, kumarine (umbeliferon i skopoletin)

Upotreba :

Kod poremećaja varenja, za smirenje grčeva i bolova u organima za varenje, za olakšanje eliminacije gasova, za olakšanje izmokravanja.

Takođe se koristi :

Kao začin u ishrani.

Neželjeni efekti :

Kod osetljivih osoba, u kontaktu sa biljkom ili biljnim sokom, može doći do preosetljivosti na sunčeve zrake.

Način pripreme :

Jednu kafenu kašičicu čaja preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta, procediti. Piti 2-3 puta dnevno po jednu šolju čaja između obroka.

Mirođija ( Anethi fructus )

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top