Čaj od Nane 100g

146 RSD

Čaj od nane 100g

Čaj od nane (Mentae piperitae) je prijatne arome i popularan kada hoćete da se okrepite. Možete ga koristiti i topao i hladan, kada ste bolesni i zdravi. Nana odlično deluje na funkciju jetre i žuči kod hroničnog gastritisa i enteritisa, snižava nivo želudačne kiseline.

Čaj od nane otklanja želudačne i crevne kolike, a i upale želudačnih puteva. Zbog mentola deluje rashlađujuće na koži i kao lokalni anestetik kod reumatskih oboljenja.

Čaj od ove biljke koristi se kao sedativno sredstvo kod stomačnih nervoza. U kombinaciji sa još nekim biljkama, čaj od nane je odličan virostatik i smiruje bolove u glavi, neuralgije, nazeb i prehlade. Pošto sprečava nadimanje, koristi se i kao začin u jelima koja izazivaju takve efekte.

Latinski naziv :

Mentha piperita L. (Lamiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Sušen list (Menthae piperitae folium)

Hemijski sastav :

List pitome nane sadrži do 4% etarskog ulja (sa 35-45% mentola), flavonoide, 6-12% tanina, triterpene, gorke supstance

Upotreba :

Za ublažavanje grčeva, eliminisanje gasova, olakšanje varenja, ublažavanje žučnih tegoba, kao blago sredstvo za umirenje

U narodnoj medicini se koristi:

Kod akutne i hronične upale želudačne i crevne sluzokože, nadimanja i kamena u žuči

Način pripreme :

Kafenu kašiku lista nane preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta pa procediti. Piti 2-3 puta dnevno po šolju čaja

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top