Čaj od Žalfije 100g

115 RSD

Čaj od žalfije 100g

Čaj od žalfije (kadulje) je veoma lekovit i koristi se za lečenje širokog spektra bolesti, od želudačnih problema, preko problema sa znojenjem do ubijanja bakterija.

Žalfija prirodno sadrži brojne vitamine i minerale, a najčešće se koristi kao čaj od žalfije. Ova biljka je dobra za živce, probavni sistem i za balansiranje nivoa estrogena kod žena.

Kadulja kao lek u ginekologiji

Žalfija kao lek u ginekologiji se takođe veoma ceni. Žene u menopauzi mogu imati olakšanje simptoma konzumiranjem čaja od žalfije, budući da ova biljka ima “estrogenski efekat” u organizmu.

Žalfija može da pomogne ženama sa valunzima (naletima vrućine) i drugim simptomima, koji se javljaju kao posledica nedostatka estrogena.

Preporučuje se konzumiranje čaja od žalfije i za žene koje su imale histerektomiju (hiruško uklanjanje materice).

U slučaju vaginalne gljivične infekcije, preporučuje se korišćenje čaja od žalfije kao sredstva za vaginalno ispiranje, pri čemu možete da dodate i 1-2 kapi ulja čajevca, radi jačeg i efikasnijeg dejstva.

Pored svih pobrojanih lekovitih efekata žalfije, čaj od žalfije je koristan i u lečenju groznice i prehlade, upale grla i glavobolje, kao i loše probave i gastrointestinalnih tegoba (tegoba sistema organa za varenje).

Čaj od žalfije se koristi kao prirodno antiseptično sredstvo za ispiranje usne duplje. Takođe se koristi i za ispiranje kose, za tretman kožnih tegoba, protiv znojenja i za još mnogo toga.

Latinski naziv  :

Salvia officinalis L.  (Lamiaceae)

Lekoviti deo biljke :

Osušen list (Salviae folium) i etarsko ulje (Salviae aetheroleum)

Hemijski sastav :

List sadrži 1-2,5% etarskog ulja čiji su glavni sastojci tujon, cineol i kamfor

Upotreba :

Lekoviti sastojci žalfije deluju antibakterijski, protivupalno, površinski skupljaju tkivo i smanjuju lučenje znoja. U obliku vodenog ekstrakta i tinkture, list žalfije se primenjuje spolja za ispiranje i premazivanje sluznica kod zapaljenja usta i grla.

Čaj od kadulje pije se kod poremećaja varenja i povećanog lučenja znoja.

Takođe se koristi :

Za dobijanje lista koji se koristi kao farmaceutska sirovina i kao začin, kao ukrasna i medonosna biljka

Ograničenja u upotrebi :

Ne preporučuje se upotreba žalfije tokom trudnoće i dojenja. Čaj od žalfije ne treba piti duže od dve nedelje zbog mogućeg ispoljavanja toksičnih efekata usled prisustva tujona

Način pripreme :

Unutrašnja upotreba:

Jednu kafenu kašiku žalfije preliti šoljom (200ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 5 min, procediti i zasladiti čaj po želji. Piti 1-2 puta dnevno po šolju čaja.

Za ispiranje:

Dve kafene kašike preliti šoljom (200ml) ključale vode, sud poklopiti I ostaviti da stoji 5 min a onda procediti.

Zemlja porekla Srbija

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top