Delfin Pšenično integralno brašno 1kg

130 RSD

Zadržani su minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz grupe B, a smanjen je udeo skroba, koji procentualno čini najveći deo brašna.

Delfin Pšenično integralno brašno 1kg

Delfin pšenično integralno brašno je praškasta supstanca koja se dobija tehnološkim postupkom mlevenja celog zrna pšenice. Neki jezici, kao što su engleski ili nemački, bolje čuvaju vezu sa načinom dobijanja integralnog pšeničnog brašna.

Zrno pšenice se sastoji od tri dela:

omotača mekinje, endosperma centralnog dela i klice. Integralno pšenično brašno se dakle dobija mlevenjem celog zrna. U tehnološkom postupku zrno se propušta kroz 4-6 pari valjaka i prosejava.

Ono što mi svakodnevno koristimo kao integralno je dobijeno sa drugog ili trećeg para valjaka. Na taj način brašno zadržava sve hranljive materije i poželjno je u ishrani ljudi.

Usled prisustva omotača i klice ima specifičnu teksturu i braonkastu boju.  Tehnološki gledano, slabijeg je kvaliteta nego belo, ali nutritivno je daleko bogatije i zdravije.

Zadržani su minerali, vitamini, vlakna, proteini, vitamini iz grupe B, a smanjen je udeo skroba, koji procentualno čini najveći deo brašna. Imamo i mekinje odnosno vlakna, masti i aminokiseline i proteine iz klice, a endosperm mu daje blag i prijatan ukus. Daljom obradom zrna kojom dobijamo belo brašno, nažalost gubimo makronutrijente.

Još jedna od prednosti je i to što se relativno lako „radi“ je da možemo da pravimo ukusne hlebove, testenine, peciva i druge pekarske proizvode. Sadrži u sebi sve delove celog zrna što mu daje izvanredna nutritivna svojstva.

Integralno brašno se sa nutricionističkog stanovišta smatra za jednu od najkompletnijih namirnica koja se najčešće konzumira u obliku hleba ili nekog drugog pekarskog proizvoda, u obliku testenina, ekstrudata i niza drugih konzumnih proizvoda.

Prednost je dobra preradljivost tj. mogućnost da se dobije senzorski (organoleptički) prihvatljiv proizvod.

Pakovanje 1kg Delfin

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top