Spelta

Spelta je vrlo kvalitetna namirnica bogata vitaminima, mineralima, belančevinama, proteinima, aminokiselinama, mastima i celulozom. Optimalna količina ovih materija i laka svarljivost čine je značajnom namirnicom i preporučuje se za ishranu ljudi koji imaju određenih zdravstevnih problema ali i kod potpuno zdravih osoba.

Zrno spelte sadrži znatno više esencijalnih aminokiselina leucina, metionina i fenilalanina u poređenju sa običnom pšenicom.

Zanimljiv je takođe odnos hormona u sastavu spelte. Taj optimalan i izbalansiran odnos hormona, fenilanina, adrenalina, noradrenalina i dopamina izuzetno dragoceno utiče na naš organizam. Nedostatak dopamina – pod određenim uslovima – može izazvati Parkinsonovu bolest. Noradrenalin i adrenalin su odgovorni za dobro raspoloženje.

Njihov nedostatak može dovesti do teške depresije.

Oba hormona su odgovorna za regulaciju nivoa šećera u krvi. Triptofan pospešuje sintezu serotonina, odnosno hormona koji utiče na raspoloženje i psihičku ravnotežu. Što se same lekovitosti tiče ova žitarica je izuzetno lekovita i atraktivna namirnica u nutritivnom i makrobiotičkom smislu.

Organizam je vrlo lako usvaja kao namirnicu, lako je vari, izdvaja iz nje neophodne sastojke za normlano funkcionisanje organizma a samim tim ćelije u organizmu dobijaju neophodnu hranu za njihovu pravilno funkcionisanje.

Zahvaljući prisustvu složenih ugljenih hidrata spelta je zdrava hrana za sportiste i druge fizički aktivne osobe.

Daje energiju koja se postepeno oslobađa i kvalitetno ugrađuje u organizam. Za razliku od drugih žitarica ona je bogatija u biljnim vlaknima, koja su rastvorljiva u vodi, pa se zbog toga spelta znatno lakše vari.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top