Spelta

Spelta je izuzetno hranljiva žitarica koja obiluje esencijalnim hranljivim materijama kao što su vitamini, minerali, belančevine, masti i celuloza. Ova žitarica se preporučuje kako za osobe koje imaju određene zdravstvene tegobe. Takođe i za one koji žele da održe opšte zdravlje.

Jedna od značajnih karakteristika spelte je visok sadržaj esencijalnih aminokiselina, poput leucina, metionina i fenilalanina, u poređenju sa običnom pšenicom.

Osim toga, spelta sadrži optimalan odnos hormona kao što su fenilalanin, adrenalin, noradrenalin i dopamin, što pozitivno utiče na celokupni organizam.

Nedostatak ovih hormona može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput depresije ili Parkinsonove bolesti.

Spelta je takođe poznata po svojim lekovitim svojstvima i atraktivnosti u ishrani. Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima, ova žitarica je odličan izbor za sportiste i fizički aktivne osobe, pružajući im postojanu energiju koja se polako oslobađa u organizmu.

Jedna od prednosti spelte u poređenju sa drugim žitaricama je njen visok sadržaj biljnih vlakana, koja se lako rastvaraju u vodi i olakšavaju varenje.

Zbog toga je spelta lako svarljiva i organizam je efikasno usvaja, pružajući ćelijama neophodne hranljive sastojke za optimalno funkcionisanje.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top