Karanfilić mleveni 10g Herbella

90 RSD

Mleveni karanfilić upotrebljava pri pripremi medenjaka, voćnih jela, pića i konzervisanog voća (kompota od kajsije, na primer), ali isto tako i kao dodatak svinjskom pečenju i divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica.
Kategorija: Oznake: ,

Karanfilić mleveni 10g

Karanfilić je tik pred rascvetavanje ubran i osušen cvetni pupoljak stabla karanfilovca. Karanfilovac je biljka iz porodice mirta čija pradomovina su Molučka ostrva.

Do 16 milimetara dugačka peteljka pupoljka ima na svom gornjem kraju okrugli batić kojeg okružuju četiri štrčeća listića. Karafilić ima prepoznatljiv, vrlo aromatičan miris i oštar, gotovo ljut ukus.

Ta snažna začinska svojstva potiču od vrlo visokog sadržaja eteričnog ulja (oko 25 %) koje se u velikoj meri sastoji od eugenola. Karanfilić pored toga sadrži masno ulje i tanin.

Ulje karanfilića upotrebljava se u medicini kao komponenta lekova za želudac, zatim i kao antiseptik i stimulans, a neophodno je u zubarstvu te u industriji parfema i kozmetike. U proizvodnji likera karanfilić je jedna od najčešće upotrebljavanih sastojaka.

Ulje karanfilića se upotrebljava u industriji sapuna, za oslikavanje porcelana, za proizvodnju eugenola, izoeugenola i vanilina.

Način upotrebe

Mleveni karanfilić upotrebljava pri pripremi medenjaka, voćnih jela, pića i konzervisanog voća (kompota od kajsije, na primer), ali isto tako i kao dodatak svinjskom pečenju i divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica. Karanfilić sadrže i mnoge vrste kari začina, začinskih mešavina i sosova.

Alergen info:

Mogući tragovi lista celera i slačice.

Pakovanje 10g Herbella

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top