Karanfilić mleveni 10g Herbella

90 RSD

Kategorija: Oznake: ,

Karanfilić mleveni 10g

Začin karanfilić mleveni je tik pred rascvetavanje ubran i osušen cvetni pupoljak stabla karanfilovca. Karanfilovac je biljka iz porodice mirta čija pradomovina su Molučka ostrva.

Do 16 milimetara dugačka peteljka pupoljka ima na svom gornjem kraju okrugli batić kojeg okružuju četiri štrčeća listića. Karafilić ima prepoznatljiv, vrlo aromatičan miris i oštar, gotovo ljut ukus.

Ta snažna začinska svojstva potiču od vrlo visokog sadržaja eteričnog ulja (oko 25 %) koje se u velikoj meri sastoji od eugenola. Klinčić pored toga sadrži masno ulje i tanin.

Ulje klinčića upotrebljava se u medicini kao komponenta lekova za želudac, zatim i kao antiseptik i stimulans, a neophodno je u zubarstvu te u industriji parfema i kozmetike. U proizvodnji likera klinčić je jedna od najčešće upotrebljavanih sastojaka.

Ulje se upotrebljava u industriji sapuna, za oslikavanje porcelana, za proizvodnju eugenola, izoeugenola i vanilina.

Način upotrebe

U kuvanju karanfilić se upotrebljava pri pripremi medenjaka, voćnih jela, pića i konzervisanog voća (kompota od kajsije, na primer), ali isto tako i kao dodatak svinjskom pečenju i divljači, tamnim supama i nekim vrstama kobasica. Karanfilić sadrže i mnoge vrste kari začina, začinskih mešavina i sosova.

Alergen info:

Mogući tragovi lista celera i slačice.

Karanfilić mleveni 10g Herbella

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top