Kombuha zelena 1l
Kombuha zelena je neobični kompleks mikroorganizama (kvasci i baktrije) gaji se na zaslađenom crnom čaju. Zdrav napitak i prirodni lek sa Dalekog Istoka.
Neobičan kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci.
Glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici.
Zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i čudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Gljiva sastavljena od želatoidne u obliku diska. Ona živi u hranljivom rastvoru čaja i šećera. Čajna gljiva je u stvari simbioza dve vrste organizama gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Zdravstvene prednosti uglavnom se pripisuju probioticima, korisnim mikrobima kao što su laktobacili u SKBP-u.
To je skraćenica za simbiotičku koloniju bakterija i plesni – mešavinu bubica koje tvore plutajući film koji se zove pelicil, i stvara se na površini kombuhe dok vri.
Deluje blago gljivičasto, zbog čega ponekad nazivaju „čajem od gljiva“, uprkos tome što nema nikakve veze sa šitake pečurkama ili lisičarkama.
Plesan i laktobacili pretvaraju šećer u mlečnu kiselinu i etil alkohol, objašnjava Hejlen-Adams. Onda bakterije sirćetne kiseline kao što su acetobakterije i bakterije glukonske kiseline pretvaraju alkohol u sirće.
Zbog toga je mogu koristiti i dijabetičari.
Istina je da su takozvane mlečne bakterije sirćetne kiseline dobri momci – pripisuju im zasluge za ublažavanje simptoma nervoznih creva i drugih gastroenteroloških problema, umanjuju neželjena dejstva antibiotika, i leče gljivične infekcije, među ostalim pogodnostima.
Treba je koristiti:
- Povećava imunitet organizma
- Regeneriše jetru i bubrege
- Reguliše crevne aktivnosti (sprečava pojavu hemoroida)
- Reguliše pritisak, šećer i holesterol u krvi
- Snižava telesnu temperaturu visoku zbog raznih oboljenja
- Ima snažno antiseptičko dejstvo
- Pročišćava krv i odstranjuje toksične naslage
- Normalizuje ph vrednost
- Povećava energiju sportista i umnih radnika
Sastav:
Voda, crni čaj i zeleni čaj, šećer. Proizvod je dobijen fermentacijom šećera u prisustvu gljive u mešavini crnog i zelenog čaja. Talog i sluzava materija koja se pojaljuju su rezultat prirodnog procesa.
Ne sadrži veštačke dodatke (konzervans, boje, arome).
Preporučuje se konzumiranje u količini od 0.6l (deca) do 1.6l (odrasli) dnevno.
Nutritivna vrednost na 100g:
Energija 50kj/12kcal
Masti 0g
Od kojih zasićene masne kiseline 0g
Ugljeni hidrati 2g
Od kojih šećeri 2g
Proteini 0g
So 0g
Cena se redovno ažurira