OMEGA 3

Omega 3 masne kiseline poseduju klinički dokazano dejstvo da snižavaju nivo holesterola, triglicerida i nivo šećera u krvi.

Esencijalne masne kiseline: eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA) koje ljudsko telo ne može sintetizovati, nego se moraju unositi hranom. Blagotvoran učinak se postiže dnevnim unosom od 250mg EPA i DHA.

Esencijalne masne kiseline imaju važnu ulogu u telu, jer služe kao gradivne jedinice brojnih tkivnih hormona (prostanglandina, leukotriena, tromboksana i drugih), a isto tako su i esencijalne komponente ćelijskih membrana.

Masne kiseline deluju antiinflamatorno, regulišu nivo triglicerida i holesterola uspostavljajući ravnotežu između dobrog i lošeg holesterola.

Na taj način Omega 3 štiti srce i krvne sudove i smanjuje rizik od hipertenzije. Takođe je potvrđeno da sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze (suženje krvnih sudova usled akumuliranja masti na zidovima krvnih sudova).

Omega 3 povoljno utiču na funkcije mozga, očuvanje kognitivnih procesa i memorije kao i suzbijanje depresivnih stanja. Brojna istraživanja već su pokazala da hrana bogata omega-3 masnim kiselinama (naročito tipa EPA i DHA) štiti od demencije i Alchajmerove bolesti,i pomaže očuvanju kognitivnih funkcija u starosti.

Unošenje adekvatnih količina masnih kiselina povoljno deluje kod reumatskih oboljenja, pogotovo kod reumatoidnog artritisa.

Dokazano je da se suplementacijom masnih kiselina smanjuju tegobe kod upalnih procesa u zglobovima. Kod ovih bolesnika uočeno je smanjenje jutarnje ukočenosti i bola, što stvara uslove za smanjenje doza specifične terapije, za koju je poznato da izaziva određene neželjene efekate.

Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, pa treba voditi računa o njegovom adekvatnom unosu. Predstavljamo vam sve prirodne namirnice koje su bogate masnim kiselinama.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top