Orah jezgro domaći 100g ( polutka l klasa )

125 RSD

Domaći orah jezgro sadrži omega-3 masne kiseline u orahu deluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih sudova, srčanog i moždanog udara, doprinose dobrom radu srca i mozga.

 

Orah jezgro domaći 100g

Domaći orah jezgro sadrži omega-3 masne kiseline u orahu deluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih sudova, srčanog i moždanog udara, doprinose dobrom radu srca i mozga.

Orah je orašasti plod bogat lekovitim i hranjivim svojstvima koja se već dugi niz godina koriste za ublažavanje raznih tegoba . One su efikasne i u sprečavanju pojave brojnih bolesti kao što su depresija, artritis, hiperaktivnost, multipla skleroza, dijabetesa tipa 2, neki oblici raka.

Osim što su orasi bogati antioksidantima orasi su bogati proteinima, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima.

Dominiraju vitamini grupe B: B1, B2, B3, B5 i B6, ali prisutni su i vitamini PP, E i A. Minerali koji su prisutni u ovom hrskavom voću su: kalijum, kalcijum, natrijum, gvožđe, fosfor i magnezijum.

Istraživanja pokazuju da konzumiranjem samo sedam jezgri oraha dnevno pružate zaštitu od srčanih bolesti. Kada je reč o zdravlju srca, orah spada među tri najzdravije namirnice.

Osim na srce ova lekovita namirnica odlično deluje na rad mozga, štiti kosti, podiže raspoloženje kod ljudi. Orah kao preventiva je protiv nastajanja kamenca na žući, deluje antikancerogeno i pomaže kod mršavljenja.

Osim da ih konzumirate same, domaće orahe možete kombinovati i sa drugim namirnicama i od njih napraviti lekovite dodatke ishrani. Orasi u kombinaciji sa medom obiluju hranljivim sastojcima koje su nužne za reproduktivno zdravlje muškarca.

Kombinacijom meda, jezgra oraha i limuna pobedite anemiju i iscrpljenost organizma, a ako ipak od ovih orašastih plodova napravite liker on će vam pomoći u lečenju štitne žlezde.

Iz raznih istraživanja otkriveno je kako orasi sadrže najveću količinu antioksidansa što smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Osim antioksidansa sadrže još i zdrava vlakna, proteine, vitamine, zatim polinezasićene i mononezasićene masti koje se ne vezuju za krvne sudove i ne začepljuju ih. U samoj jezgri oraha nalazi se najviše ulja i to od 55 – 65%. Takođe sadrži belančevine, ugljenihidrate, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožđe i vitamini B i C.

Osim samog ploda za ublažavanje mnogih bolesti koristi se i zeleni list oraha koji sadrži ulje, tanin, kiseline gorkog okusa.

Orah sadrži mnogo ulja i izvrstan je izvor masnih omega 3 kiselina te se pokazao kao odličan za snižavanje holesterola u krvi.

Domaći orah je jedan od najboljih izvora belančevina. Bogat je biljnim vlaknima, vitaminima B i E, magnezijumom i antioksidansima. Većina nutricionista i lekara preporučuje konzumiranje domaćih oraha u redovnoj ishrani kako bi se sprečila razna oboljenja, poput bolesti srca, kostiju i mozga.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za lečenje plućnih bolesti, katara creva, jačanja mišića i vida. Iz nekih studija postoje indikacije da bi orasi mogli imati i antikancerogena svojstva.

Antioksidansi koji su prisutni u orasima su boljeg kvaliteta u odnosu na one koji se nalaze u ostalom koštunjavom voću.

Samim tim efikasniji su u sprečavanju oštećenja ćelija organizma, pri reakcijama oksidacije i štetnom delovanju slobodnih radikala. Na ovaj način orasi su i zvanično zaštitnici zdravlja u borbi protiv kancera. Sve su ovo razlozi zbog kojih je orah idealna hrana za organizam.

Domaći orah u jezgri možete koristiti za kolače. U ponudi uvek sveže mleveni orah .

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 654 kCal

Proteini 15g

Ugljeni hidrati 17g

Šećeri 2g

Vlakna 6g

Masti 65g

od kojih zasićene 6g

Pakovanje 100g rf

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top