Morske alge

Morske alge se najviše koriste u makrobiotici kao i u veganskoj ishrani imaju bogato nutritivno svojstvo i koriste se kao lekoviti dodaci ishrani. One se uglavnom koriste za ishranu ljudi i njihov značaj u preventivi i lečenju različitih oboljenja je odavno prepoznat.

Alge sadrže kvalitetne, lako svarljive ugljene hidrate i vlakna, esencijalne masne kiseline, vitamine iz B grupe (B1, B2, B6, B12..) zatim vitamine A, C i E koji su značajni za detoksikaciju i čišćenje organizma.

Vitamin C, kojim obiluju pojačava imunitet organizma a minerali i oligoelementi daju potporu organizmu u slučaju različitih poremećaja i narušene prirodne ravnoteže.

Alga je namirnica izutetno bogata kalcijumom i jodom, samo jedan gram (1g) algi dnevno zadovoljava dnevnu potrebu za jodom. Cink, magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, natrijum… Sve su ovo minerali kojima obiluju, pa iz tih razloga i nisu potrebne velike količine algi dnevno.

Alge sadrže i vitamine kojih nema u većini biljaka, a to su vitamin B12 i karotin.

Takođe, alge imaju vrlo malo masti pa su omiljena hrana u makrobiotici. Od to malo masti koje sadrže, većina su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Alge sadrže i selen, mangan, bor, nikl i kobalt, molibden i fluorid.

Tamne alge imaju najveću količinu joda pa se uzimanjem kontrolisanih količina može popraviti funkcija štitaste žlezde. Sadrže i do 50 posto biljnih vlakana što omogućava dobar rad organa za varenje.

Morske alge se lako vare i blagotvorno utiču na gatrointestinalni trakt. Preporučuje se da ih uzimate redovno kao dopuna raznolikoj i kvalitenoj ishrani.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top