Ovseno integralno brašno sarži jod, fosfor, kalijum, cink, bakar, natrijum i sve važnije vitamine.Ovas zauzima posebno mesto medju žitima.
Ovas sadrži visoku dozu proteina, oko 15%, masti oko 6%, dakle visok procenat esencijalnih aminokiselina i esencijalnih masnih kiselina. Kalorijska vrednost ovsenog brašna je 389, a glikemijski indeks je 26.
To mesto, ovas je stekao zahvaljujući izuzetnoj nutritivnoj vrednosti, a to je visok sadržaj proteina, u nekim slučajevima i preko 15%, zatim visok sadržaj masti i do 6%. Proteini ovsa odlikuju se visokim sadržajem esencijalnih aminokiselina sa kojima ostala žita oskudevaju.
Masti ovsa takodje se odlikuju visokim sadržajem esencijalnih masnih kiselina. Posebno značajna su dijetalna vlakna sadržana u ovsu, u prvom redu u omotaču, odnosno mekinji, ukoliko se ovas melje u tipske proizvode.
Za dijetalna vlakna ovsa karakteristično je da jednu polovinu čine rastvorljiva, a drugu nerastvorljiva dijetalna vlakna što predstavlja idealan odnos.
Rastvorljiva dijetalna vlakna deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem, a nerastvorljiva na probavni sistem. I jedna i druga sadržana su u ovsenom integralnom brašnu u istom odnosu kao i u zrnima.
Zahvaljujući svom sastavu integralno ovseno brašno se smatra idealnom namirnicom u periodu rekonvalescencije, deluje na regulisanje kiseline u želucu, na regulisanje stolice i drugo.
Ovseno brašno je lako svarljivo pa se koristi u velikim količinama kao hrana za decu već u uzrastu kada odojče počinje da uzima čvrstu hranu.
Evo kako da napravite ovseni hleb:
– 600g brašna od ovsa
-1 kašičica kvasca
-1 kašika meda
-2 kašike mlevenog lana
-2 kašike integralnog susama
-480 ml tople vode.
Po želji možete mešati različite vrste brašna.