Piment u zrnu (Najkvirc) 100g

399 RSD

Piment se koristi kako bi obogatio ukus sosa (umaka), salata i pojedinih poslastica kao što su palačinke, pite i biskviti.Neizostavan začin u proizvodnji kobasica.
Kategorija: Oznake: ,

Piment u zrnu (Najkvirc) 100g

Piment se koristi kako bi obogatio ukus sosa (umaka), salata i pojedinih poslastica kao što su palačinke, pite i biskviti.

Piment je veoma rasprostranjen začin širom sveta, a poznat je i pod nazivima jamajčanski biber i allspice. Najviše se koristi u jelima meksičke i centralnoameričke kuhinje. Stablo pimenta vodi poreklo iz kišnih šuma Centralne Amerike i sa Karipskih ostrva. Latinski naziv mu je pimenta dioica iz porodice myrtaceae.

Zrno pimenta se beru dok su potpuno zelene, a potom se na suncu suše da bi dobile izgled najsličniji zrnu bibera.

Duže vreme veruje da poseduje lekovita svojstva posebno kad je u pitanju probava. Komponenta eugenol koja ne samo da mu daje prepoznatljivu aromu već i olakšava probleme sa probavom kao što su proliv, mučnina i povraćanje.

Isto tako mleveni piment može pomoći ukoliko imate problema sa gasovima.

Ovaj specifični začin deluje relaksirajuće kad su u pitanju grčevi u stomaku što olakšava bolove i pospešuje probavu. Sadrži antioksidante koji se veoma uspešno bore protiv slobodnih radikala, poznatih uzročnika mnogih bolesti. Tradicionalno se koristi u mnogim zemljama kao lek protiv gljivičnih infekcija .

Piment sadrži antioksidante koji se veoma uspešno bore protiv slobodnih radikala, poznatih uzročnika mnogih bolesti, a tradicionalno se koristi u mnogim zemljama kao lek protiv gljivičnih infekcija.

Komponente koje se nalaze u zrnu piment mogu delovati kao anestetik da umrtve bolno mesto. Biljne hemikalije tanini koje sadrži dokazano olakšavaju bolove uzrokovane artritisom i bolnim mišićima.

U tim slučajevima je posebno efektan ukoliko se koristi u obliku obloga ili lekovitih kupki. Može ubiti mikrobe u hrani koji izazivaju razne bolesti i zato ga možemo koristiti za čuvanje namirnica. Istraživanje koje je sprovedeno 2009. godine pokazalo je antimikrobna svojstva ovog začina.

Piment, cimet i karanfilčić grade ulja koja se bore protiv bakterije salmonele, ešerihije koli i listerije.

Istraživanja su pokazala da ulja sva tri začina efektno deluju protiv ovih patogena koji se rađaju u hrani.

U dodatku ovom istraživanju se kaže i da ulja iz pimenta mogu sprečiti kontaminaciju hrane ovim bakterijama.

Namena:

Kompleksna aroma, kao spoj različitih začina na koje podseća, delikatna i ne preterano začinjena. Upravo zbog toga je upotreba pimenta u kuhinji raznovrsna. Idealan kao osnova slanih jela, posebno čorbi na bazi povrća, kao neizostavan sastojak marinada, veran pratilac jela od mesa (svinjetine, jagnjetine).

Punoća arome pimenta za jednostavno pripremljena jela. Začin koji je dominantan u karipskoj kuhinji, posebno kada je u pitanju meso na žaru.

Zahvaljujući svom posebnom ukusu postaje jedan od glavnih sastojaka u pripremi raznovrsnih jela. Često se preporučuje kao odlična zamena za cimet. Začini se i danas, kao i prethodnih godina, koristi kao sredstvo za konzerviranje.

Kada je reč o Evropi, upotreba najkvirca je znatno manja. Neizostavan začin u proizvodnji kobasica.

Pakovanje 100g rf

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top