Speltine pahuljice 500g Simin

150 RSD

 Spelta je žitarica koja sadrži sve što je potrebno.Upotreba speltinih pahuljica snižava holesterol za 15% i odličan je borac protiv anemije.

Speltine pahuljice 500g

Speltine pahuljice su veoma zdrava namirnica. Upotreba speltinih pahuljica snižava holesterol za 15%. Verujemo da je tako, jer je spelta sama po sebi odlična za regulisanje holesterola i drugih stanja u organizmu.

Spelta je jedina žitarica koja čoveku može da obezbedi sve potrebne hranljive sastojke za život. Iako je tek odskora postala popularna, naročito među onima koji su alergični na pšenicu, već decenijama se koristi za ishranu trkačkih konja.

Za nju se znalo još pre 9.000 godina, kada je iz južne Azije doneta na Bliski istok i počela da se uzgaja po celoj Evropi.

Spelta je bogata proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Odličan je borac protiv anemije, povišenog holesterola, ubrzava varenje i pražnjenje creva.

Najpre treba pomenuti vlakna i belančevine, koje sadrži spelta u većoj meri nego bilo koja druga žitarica. Njen idealan odnos masti, ugljenih hidrata, minerala i celuloze, predstavlja pravo bogatstvo za naš organizam.

Speltina vlakna se lako rastvaraju i apsorbuju u naš krvotok. Treba pomenuti da je izuzetno bogata i B vitaminima.

Krupnik, odnosno spelta štiti od depresije, Parkinsonove bolesti, jača imunitet… Koristite speltu u svojoj ishrani i ako imate probleme sa varenjem, jer ne opterećuje ni želudac, a ni creva. Odlična je i za bubrege.

Jedna studija, u kojoj je učestvovalo oko četrnaest hiljada ljudi, pokazala je da osobe koje konzumiraju speltu imaju 21% manju šansu da obole od srčanih bolesti.

Jako je popularna i među sportistima. Koristite je u svojoj ishrani i ako ste pod nekom vrstom terapije, pa vam je potrebna ishrana koja vraća snagu.

Spelta ima više minerala, magnezijuma, cinka, od pšenice.

Osobe koje vode računa o svojoj ishrani paze i na takozvani glihemijski indeks ( GI ), kada biraju namirnice za svoj ručak.

Glikemijski indeks predstavlja brzinu kojom se nivo šećera podiže na našoj krvi, nakon što pojedemo određenu hranu. O glikemiskom indeksu treba voditi računa, posebno ako ste dijabetičar ili ako ste u rizičnoj grupi kada je povišen šećer u pitanju.

Spelta ima srednji glihemijski indeks, koji je oko 50.

Poređenja radi, namirnice sa visokim glihemijskim indeksom imaju GI oko 100. Iako nije baš rizična namirnica, ne preporučuje se da je jedete pred spavanje.

Namena:

Speltine pahuljice se preporučuju kao dodatak hlebu i pecivu, meša se sa jogurtom ili mlekom i voćem ili drugim vrstama pahuljica, a koristi se i kao dodatak slanim i slatkim jelima.

Upotreba:

Umešati u jogurt, mleko, voće ili sa drugim vrstama pahuljica i muslija. Može se dodavati u smesu za hleb, peciva i kolače.

Sastav:

100% spelta.

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost 320 kcal

Proteini 11g

Ugljeni hidrati 62g

Masti 2g

Pahuljice od spelte 500g Simin

Cena se redovno ažurira.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top