Šumski med Milošević 1kg
Šumski med Milošević sa Homoljskih planina poseduje impresivna antibakterijska svojstva, sakupljenih od medljike borovih šuma i ostalih tipova četiniara.
Medljika med poznat je i pod imenom crni med. On ima druge osobine u odnosu na cvetni med. Med nije sakupljen iz cvetova, nego sa lišća biljaka, kao što su bor i hrast“.
„Te biljke, tokom leta, kada su velike vrućine i suša, luče mednu rosu, kojom presvlače svoje lišće da bi se sprečila suvišna transpiracija i da bi se sačuvale u životu. Pčele tu rosu ližu i unose u košnicu, pošto nema drugih izvora paše zbog suše“.
Međutim, kada se svi uslovi slože, dolazi do medobranja, a često je hrast najizdašniji u medljiki. Daje je i lipa, a posebno je interesantna medljika od bora i jele, koji su bogati mineralnim materijama.
Šumski med je crvenkastobraon do crne boje i specifičan je po velikom sadržaju mineralnih materija koje su značajne za obavljanje umnih i fizičkih aktivnosti.
Sadrži:
Vitamine (C, A, B1, B2, +B6) a od minerala( oligosaharidi, flavonoidi, aminokiseline, glukozu i fruktozu, soli gvožđa i tanine.) Pokazao se izuzetno efikasnim za lečenje anemije upravo zbog velikog sadržaja mineralnih materija. Poseduje i antiseptičko, umirujuće i laksativno dejstvo.
Povoljno deluje na rad jetre i bubrega. Prinosi ove vrste meda su relativno oskudni, pa je samim tim manje zastupljen na tržištu. Kristališe krupnim zrncima, nakon dužeg stajanja.
Lekovito dejstvošumskog meda:
Kod stomačnih oboljenja, bolesti disajnih puteva, anemije, kardiovaskularnih obolenja.
Veoma je pogodan starije osobe, decu i trudnice.
Preporučuje se za osobe koje se rekreativno bave sportom.
Podiže nivo hemoglobina u krvi.
Povećava snagu srca i izdržljivost krvnih sudova.
Preporučuje se posle teških operacija.
Ima i protiv upalna svojstva, pa pomaže i kod bolesti organa za mokrenje.
Način primene:
Može da se koristi na razne načine. Možete ga koristiti kao prirodni zaslađivač umesto šećera, kao slatki namaz, u kombinaciji sa svežim voćem, povrćem i td. Med ne treba stavljati u vrelu vodu, čaj ili neki drugi napitak iznad 45 stepeni, jer gubi sva lekovita svojstva, a u njemu ostaju samo ugljeni hidrati. Umesto leka, on postaje obična hrana.
Naša preporuka je da jedete med tri puta dnevno (ujutru, popodne i uveče, pola sata pre obroka) po jednu čajnu kašičicu (kašičica da bude drvena ili plastična). Nemojte ga gutati nego sačekajte da se polako otopi u ustima jer se med luči kroz pljuvačne žlezde. Ne treba piti vodu odmah.