Tapioka brašno 200g
Tapioka brašno (skrob) najbolje rezultate daje u kombinaciji sa drugim brašnima bez glutena, za povezivanje i poboljšavanje strukture peciva. Zbog svoje izuzetno glatke i fine teksture koristi se za zgušnjavanje sosova, umaka i supa.
Brašno je bele boje, neutralnog ukusa. Tapioka skrob koji se dobija iz korena biljke kasava (Manihot esculenta), poreklom iz Brazila.
Portugalski i španski istraživači su je prvi put doneli u Evropu, odakle se proširila na Indiju, Afriku i Aziju. S obzirom da je u pitanju skrob, gotovo 100% sastava čine ugljeni hidrati, bez zasićenih masti, proteina i natrijuma. Ugljeni hidrati su osnovni izvor energije i treba da čine najveći deo dnevnog unosa kalorija.
Unosom dovoljne količine ugljenih hidrata osigurava se visok nivo energije za aktivnosti tokom celog dana. Pored ugljenih hidrata, tapioka sadrži i manje količine gvožđa, neophodnog za normalno funkcionisanje ljudskog tela i kreiranje crvenih krvnih zrnaca.
Ne utiče na boju, miris i ukus jela, pa se može koristiti za slatka i slana jela i nalazi primenu u povećavanju gustine umaka, supa, preliva i fillova, kao i u pudinzima.
Ima snažnu sposobnost zgušnjavanja, čak i na nižim temperaturama, tako da je odlična opcija za zgušnjavanje ,u zadnji čas’.
Prednost tapioke u odnosu na npr. kukuruzni skrob je ta da prilikom zamrzavanja i odmrzavanja ne menja strukturu. Za zgušnjavanje sosova i variva, koristiti 1 supenu kašiku skroba od tapioke na oko 230ml tečnosti.
U kombinaciji sa drugim brašnima bez glutena, posebno pirinčanim, bademovim i kokosovim daje najbolje rezultate i hrskavu koricu pecivima. Često se koristi u proizvodima bez glutena, jer poboljšava teksturu i vlagu.
Napomena:
Biljka je prirodno bez glutena i njen skrob se često koristi u receptima za obolele od celijakije.
Pakovanje 200g Biošpajz