Tinktura Godžija 50ml

1.150 RSD

Godži sadrži antioksidanse (posebno zeaksantin), značajne količine vitamina A i C, beta-karotin što može da doprinese zdravlju očiju, imunskom sistemu, zdravlju kože i jetre, stabilizaciji šećera u krvi.

Tinktura Godžija 50ml

Tinktura godžija je dodatak ishrani na bazi ekstrakta ploda godžija. Godži sadrži antioksidanse (posebno zeaksantin), značajne količine vitamina A i C, beta-karotin što može da doprinese zdravlju očiju, imunskom sistemu, zdravlju kože i jetre, stabilizaciji šećera u krvi. Koristan je i u stanjima depresije, anksioznosti.

Preporučena upotreba proizvoda:

Proizvod se uzima dva do tri puta dnevno po 30 kapi (1,5 ml)

Sastav proizvoda (100 ml):

Vodeno-etanolni ekstrakt bobica godžija (Lycium chinense, Solanaceae, DER 1:4, etanol 40% v/v), 100 ml

Sastav:

Vodeno-etanolni ekstrakt bobica godžija

  1. A) Komentar aktivnih sastojaka

Godži (Lycium barbarum L., L. chinense Mill., Solanaceae)

Biljna vrsta je poreklom iz Kine i Mongolije. Drogu čini osušen zreo plod Lycium barbarum L. ili Lycium chinense Mill. (Solanaceae) sakupljen u leto ili jesen, u vreme kada je crvene boje.

Tinktura godžija hemijski sastav:

Najznačajniji sastojci ploda godžija su kumarini (skopoletin, r-kumarna kiselina) i karotenoidi (beta-karoten, kriptoksantin, fizalin, zeaksantin, zeaksantin-monopalminat, zeaksantin-monomiristat). Važni sastojci su, takođe, fenolske kiseline i flavonoidi (kafena, kafeoilhina, hlorogenska, r-kumarna kiselina, kvercetin-diglukozid, kempferol-3-0-rutinozid i rutin). Pristuni su takođe hidroksolubilni polisaharidi (dijetarna vlakna) i glikoproteini, vitamini (pre svih, vitamin C) i mineralni sastojci (kalijum, bakar, mangan, gvožđe, cink). Po nekim autorima sadrži i alkaloide sa midrijatičkim delovanjem.

Tinktura godžija primena:

U tradicionalnoj medicini koristi se kao nespecifični „agens za jačanje“, verovatno zbog sadržaja mineralnih materija i vitamina (pretežno vitamin C). Takođe, kao purgativ i diuretik. U tradicionalnoj kineskoj medicini, koristi se u lečenju slabosti lumbalnog regiona i zglobova, oboljenja jetre i bubrega, dijabetesa, tinitusa i narušenog sluha, lošeg vida, anemije, kašlja, vrtoglavice i prekomernog suzenja i salivacije. U indijskoj medicini, primenjuje se kod anemije, menstrualnih poremećaja, zubobolje, ascitesa, šugavosti i hemoroida.

Proteklih godina, godži bobice su postale prihvaćene među potrošačima kao „super-hrana“, sa značajnim antioksidantnim i nutritivnim potencijalom. Visok sadržaj karotenoida, je privukao pažnju korisnih efekata ovih sastojaka na vid, retinopatiju i makularnu degeneraciju. Veruje se da redovno konzumiranje proizvoda, kao što su čajevi, sokovi i/ili različiti dijetetski proizvodi na bazi ploda godžija može da doprinese smanjenju koncentracije lipida u krvi i poboljšanju opšte otpornosti organizma.

Novijim farmakološkim ispitivanjima, uočeni su pozitivni efekti na vid, koji se pripisuju razgranatim polisaharidima, proteoglikanima i karotenoidima. Takođe, hipoglikemijski efekat, neuroprotektivno, antitumorsko, antikancerogeno, imunostimulativno i imunomodulatorno dejstvo.

Doziranje

Primenjuje se cela, usitnjena ili sprašena droga, najčešće za pripremu čajnog napitka, u dnevnoj dozi od 6 do 12 (15) g.

Kontraindikacije:

Izbegavati primenu kod pacijenata koji su preosetljivi na sastojke godži bobica ili sastojke biljaka iz familije Solanaceae. Takođe, izbegavati primenu tokom trudnoće i laktacije.

Upozorenja

Godži bobice mogu da povećaju rizik od krvavljenja, što se posebno odnosi na osobe sa poremećajima koagulacije, ili one koji uzimaju antikoagulanse i antiagregacione lekove. Sastojci godži bobica mogu da stupe u interakciju sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Osobama sa hippoglikemijom i dijabetesom, kao i onima koji uzimaju oralne antidijabetike ili insulin, ne savetuje se istovremena primena. Ne savetuje se osobama sa niskim krvnim pritiskom, ili onima koji uzimaju lekove, biljne lekove ili dijetetske suplemente, koji snižavaju krvni pritisak. Sastojci godži bobica mogu da uspore razgradnju mnogih lekova koji se metabolišu putem sistema citohroma P450 2C9, što može da poveća mogućnost ispoljavanja neželjenih delovanja ovih lekova.

  1. B) Komentar aditiva

Proizvod ne sadrži aditive.

  1. V) Komentar doziranja proizvoda

Prema članu 12 Pravilnika o dodacima ishrani (Sl. glasnik RS br. 45/2022), kada dodatak ishrani sadrži biljke, biljne sirovine, preparate biljnih sirovina, ili sastojke izolovane iz biljnog materijala, njihova količina u dnevnoj dozi proizvoda ne treba da bude manja od 15% i veća od 65% u odnosu na poznatu najnižu terapijsku dnevnu dozu te biljke ili preparata, kako je to definisano u monografijama Evropske agencije za lekove (EMA), Evropskog naučnog udruženja za fitoterapiju (ESCOP), Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Nemačke komisije E i Physicians Desk Reference for Herbal Medicines (PDR).

Najniže terapijske dnevne doze sastojaka proizvoda GOJI TOP TINK, rastvor za oralnu upotrebu, prikazane su sledećom tabelom:

Sastojak                         NTDD*         Interval**

Bobice godžija                    6 g                   0,9 – 3,9 g

*NTDD = najniža terapijska dnevna doza

*Interval = raspon između 15% i 60% NTDD.

Predloženim načinom doziranja (2 do 3 puta dnevno po 30 kapi, 3 – 4,5 ml), a uzimajući u obzir aproksimacije da je relativna gustina proizvoda 1,000 g/cm3, i da 1,5 ml proizvoda ima 30 kapi, proizilazi da korisnik uzima količine aktivnih sastojaka koje su prikazane sledećom tablicom:

Sastav:

Ekstrakt bobica godžija (1:4)

U 4,5 ml: 4, 5 g

Čemu odgovara biljne supstance: 1,125 g

Interval: 0,9 – 3,9 g

Doziranje proizvoda je usklađeno sa Pravilnikom o dodacima ishrani (Sl. glasnik RS br. 45 / 2022) i uobičajenim načinom doziranja dijetetskih proizvoda sličnog sastava i namene.

  1. G) Komentar deklaracije

U prilogu je dat obren tekst deklaracije za proizvod GOJI TOP TINK, rastvor za oralnu upotrebu, koji je usklađen sa zahtevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda (Sl. glasnik RS br. 45/2022, 27/2011, 50/2012, 75/2015, 7/2017 i 103/2018), Pravilnika o dodacima ishrani (Sl. glasnik RS br. 45/2022), Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane (Sl. glasnik RS br. 19/2017, 16/2018, 17/2020) i Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane (Sl. glasnik RS br 51/2018, 103/2018).

 Zemlja porekla :

Srbija, za ELEGANCE PRESS

Nosilac upisa:

ELEGANCE PRESS d.o.o, Glavna 7-9, 21220, Bečej, Srbija

Dostavljena dokumentacija:  

Od strane nosioca upisa, dostavljena je kompletna dokumentacija propisana Pravilnikom o dodacima ishrani (45 / 2022).

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI

Svi tekstovi u ovoj publikaciji su neobavezujuće informacije namenjene isključivo informisanju i zdravstvenom prosvećivanju opšte populacije te nipošto ne zamenjuju lekarsku dijagnozu ili lečenje kod Vašeg licenciranog lekara.

Iskreno se nadamo da informacije koje smo Vam ovde pružili doprinose Vašem zdravlju, prosperitetu i blagostanju. Ovde navedene informacije sakupljene su iz mnogih stručnih izvora kao i iz publikacija od lekara koji u terapiji koji koriste suplemente.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top