Začin za medenjake 100g Oraj Zdravlje

395 RSD

Začin za medenjake probudiće u vama sećanje na mirisne i ukusne bakine kolače, jer će se intenzivna aroma cimeta i karanfilića širiti vašim toplim domom. Posebnu notu daće prazničnoj atmosferi.

Začin za medenjake 100g

Začin za medenjake probudiće u vama sećanje na mirisne i ukusne bakine kolače, jer će se intenzivna aroma cimeta i karanfilića širiti vašim toplim domom. Posebnu notu daće prazničnoj atmosferi.

Za sve sitne i suve kolače, keks, biskvite i kompote. Mirisi kolača, hlebova i peciva zimi, u toplom domu, dok napolju pada sneg, neprocenjivi su.

Njihovi se mirisi divnog karanfilića, cimeta i anisa, uz čaj ili mleko, pamte celog života.

Evo jednog jednostavnog recepta:

Sastojci:

400g brašna

140g šećera u prahu

60g maslaca

2 jaja

2 kašike meda

1 ravna kašičica sode bikarbone

1 kašičica začina

Priprema:

1. Sjediniti sve suve sastojke: brašno (možete koristiti bilo koje brašno, a ja često mešam belo meko, tip 400 i integralno, pola-pola), šećer u prahu, sodu bikarbonu i mlevene začine. Polako izmešati i prosejati.
2. Pažljivo otopiti na najnižoj temperaturi med i maslac. Prohladiti.
3. Posebno žicom malo umutiti jaja, dodati rastopljen maslac i med, pa sve zajedno umešati u suve sastojke. Zamesiti glatko testo.
4. Kada je testo glatko, uviti ga u providnu foliju i ostaviti na hladno mesto, najbolje u frižideru i to minimum dva dana.
5. Posle najmanje dva dana izvaditi ga iz folije da se malo opusti na sobnoj temperaturi, razvući ga oklagijom na 5-6 mm (to ja otprilike sada pišem, ali to ćete najbolje sami oceniti, u svakom slučaju ne treba biti debelo, jer testo naraste, a ako je predebelo izgubi svou formu i oblik).

Raznim modlama za kolače vaditi oblike, poređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. I sada dolazi opet odokativna metoda, koliko peći i na kojoj temperaturi. Iz iskustva znam da meni to ništa ne znači, jer sve zavisi od šporeta i da sama moram oceniti, tako ćete i vi. Moraju biti fini i rumeni, a veoma brzo izgore, zato pažljivo. U svakom slučaju potrebno im je kratko vreme pečenja, a vi ćete paziti.

6. Pečene prebacite na rešetku da se ohlade. I sada dolazimo do tačke koju sam ja samo jednom uspela uraditi, a to je njihovo ukrašavanje sa umućenim prah šećerom, nekoliko kapi limunuvog soka i vrućom vodom. Takvom se brzinom pojedu da se ne vredi mučiti. 😀
7. Olađene sačuvajte, ako uspete, u dobro zatvorenoj posudi.

Napomena:

Ukoliko vam se testo mnogo lepi za ruke, slobodno dodajte još malo brašna, ali malo i postepeno, jer zavisi kolike su te kašike meda bile, a zavisi i od samog brašna, kvaliteta, granulacije, svežine..

Sastav:

limunova kora, vanila, cimet, djumbir, kardamom, dekstroza.

Pakovanje 100g Oraj Zdravlje

Cena se ažurira redovno

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top