Susamov puter: Tradicija, Ukus i Zdravlje
Sa dubokim korenima u indijskoj kulturi, susamov puter je proizvod čija tradicija datira iz davnina i širi se širom sveta pod različitim imenima poput tahinija ili taana, ali mi ga nazivamo jednostavno – susamov puter. Ova kremasta poslastica pravi se od oljuštenog, pečenog i mlevenog susama, donoseći blago gorkast ukus i neverovatne zdravstvene prednosti. Baš kao što je susam poznat po svojim hranljivim vrednostima, tako je i puter od susama izuzetno koristan za zdravlje. Sa dugom istorijom upotrebe u ishrani, sada je lako dostupan širom sveta, čineći ga dragocenim dodatkom jelima i užinama.
Susamov puter kao izvor zdravlja
Povoljno utiče na nervni sistem, glavobolju, plućne bolesti, gastritis, anemiju i smanjuje nivo holesterola. Preporučuje se rekonvalescentima, deci, starijim osobama, dijabetičarima, sportistima i svim ostalim kategorijama stanovništva koji brinu o svom zdravlju.
Susam sadrži pravo bogatstvo vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina. Izuzetno je pogodan za pobornike sirove ishrane jer je prilično kaloričan, hranjiv i vrlo sit. Esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6, koje se u organizam unose isključivo hranom, u velikoj koncentraciji nalaze se u susamovoj pasti pa se preporučuje njena redovna konzumacija. Ukoliko imate problema sa manjkom gvožđa u organizmu, ova pasta vam može pomoći u rešavanju problema.
Bogatstvo vitamina i minerala
Bogat je gvožđem, ali i drugim mineralima poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina iz B grupe, kao i vitaminima A, E i C. Samo jedna porcija susamovog putera u toku dana zadovoljava jednu trećinu dnevnih potreba za kalcijumom. Kalcijum pomaže u izgradnji i održavanju lokomotornog sistema, pre svega kostiju, ali i hrskavice i vezivnih tkiva. Gvožđe je od izuzetne važnosti za metaboličke procese u organizmu, utičući na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Iz tih razloga je susamov puter veoma popularan kod vegana i vegetarijanaca.
Zdravstvene prednosti
Vlakna kojima je susam bogat održavaju gastrointestinalni sistem zdravim i funkcionalnim. Daje osećaj sitosti i utiče na nivo šećera u krvi, držeći šećer pod kontrolom. Redovno korišćenje susamovog putera doprinosi očuvanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma. Vitamini kao što su A, C i E, kao najvažniji antioksidanti, čiste vaš organizam od slobodnih radikala, pojačavaju imunitet i održavaju vitalnost. Kompleks vitamina B povoljno deluje na vaš nervni sistem.
Pomoći će vam da osvežite pamćenje, sačuvate koncentraciju i memoriju, otklonite umor i poboljšate pravilno funkcionisanje moždanih ćelija. Štiti krvne sudove srca i mozga, održava cirkulaciju i kontroliše nivo masnoće u krvi, zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6.
Laka probavljivost i upotreba
Susamov puter ne izaziva povećano lučenje želudačne kiseline, pH je neutralna, lako se vari, a dijetetska vlakna pomažu varenje i peristaltiku creva. Preporučuje se kao redovan obrok barem jednom u toku dana. Uz sve što smo do sada naveli, moramo dodati još i to da se veoma lako vari.
Semenke susama su sitno samlevene bez dodataka aditiva, veštačkih začina i aroma, pa je stoga pogodan za one koji imaju smetnje sa probavom. U kombinaciji sa medom daje ukusnu poslasticu koja ima ukus karamele. Koristi se kao nezaobilazan dodatak za humus.
Ne sadrži:
Holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein. Postan proizvod.
Sastav:
seme susama 99,5%, morska so 0,5%.
Nutritivna vrednost u 100g :
Energ.vrednost 2491,15 kJ / 595 Kcal
Proteini 23g
Ugljeni hidrati 13g
od kojih šećeri 0g
Masti 58g
Od kojih zasićene 6g
Biljna vlakna 9g
So 0g
Pakovanje 170g Granumfood
Cena se redovno ažurira