Sa dubokim korenima u indijskoj kulturi, susamov puter je proizvod čija tradicija datira iz davnina i širi se širom sveta pod različitim imenima poput tahinija ili taana, ali mi ga nazivamo jednostavno – susamov puter.
Ova kremasta poslastica pravi se od oljuštenog, pečenog i mlevenog susama, donoseći blago gorkast ukus i neverovatne zdravstvene prednosti. Baš kao što je susam poznat po svojim hranljivim vrednostima, tako je i puter od susama izuzetno koristan za zdravlje. Sa dugom istorijom upotrebe u ishrani, susamov puter je sada lako dostupan širom sveta, čineći ga dragocenim dodatkom jelima i užinama.
Susamov puter kao izvor zdravlja
Povoljno utiče na nervni sistem, glavobolju, plućne bolesti, gastritis, anemiju i smanjuje nivo holesterola.
Preporučuje se rekonvalescentima, deci, starijim osobama, dijabetičarima, sportistima i svim ostalim kategorijama stanovništva koji brinu o svom zdravlju.
Susam sadrži pravo bogatstvo vitamina, minerala i esencijlanih masnih kiselina. Izuzetno je pogodna za pobornike sirove ishrane jer je prilično kalorična, hranjiva i vrlo sita.
Esencijalne masne kiseline omega 3 i omega 6 koje se u organizam unose isključivo hranom u velikoj koncentraciji nalaze se u susamovoj pasti pa se preporučuje njena redovna konzumacija. Ukoliko imate problema sa manjkom gvožđa u organizmu ova pasta vam može pomoći u rešavanju problema.
Bogat je gvožđem ali i drugim mineralima poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, vitamina iz B grupe kao i vitaminima A, E i C. Samo jedna porcija susamovog putera u toku dana zadovoljava jednu trećinu dnevnih potreba za kalcijumom.
Kalcijum pomaže u izgradnji i održavanju lokomotornog sitema, pre svega kostiju ali i hrskavice i vezivnih tkiva. Gvožđe je od izuzetne važnosti za metaboličke procese u organizmu. Gvožđe utiče na porizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Iz tih razloga je jako popularan kod vegana i vegeterijanaca.
Vlakna kojima je susam bogat održavaju gastrointestinalni sistem zdravim i funkcionalnim.
Daje osećaj sitosti i utiče na nivo šećera u krvi, držeći šećer pod kontrolom.
Redovno korišćenje susamovog putera doprinosi očuvanju zdravlja i pravilnom funkcionisanju organizma. Vitamini kao što su A, C i E kao najvažniji antioksidanti čiste vaš organizam od slobodnih radikala, pojačavaju imunitet i održavaju vitalnost. Kompleks vitamina B povoljno deluje na vaš nervni sistem.
Pomoći će vam da osvežićete pamćenje, sačuvate koncentraciju i memoriju, otkonite umor i pomoći će pravilnom funkcionisanju moždanih ćelija. Štiti krvne sudove srca i mozga. Održava cirkulaciju i kontroliše nivo masnoće u krvi. Zahvaljujući esencijalnim masnim kiselinama omega 3 i omega 6 .
Ne izaziva povećano lučenje želudačne line, PH je neutralna, lako se vari a dijetetska vlakna pomažu varenje i perlistatiku creva. Preporučuje se kao redovan obrok barem jednom u toku dana.
Uz sve što smo do sada naveli moramo dodati još da se susamov puter veoma lako vari.
Semenke susama su sitno samlevene bez dodataka aditiva, veštačkih začina i aroma pa je stoga pogodna za one koji imaju smetnje sa probavom.
U kombinaciji sa medom daje ukusnu poslasticu koja ima ukus karamele. Koristi se kao nezaobilazan dodatak za humus.
Ne sadrži:
Holesterol, hidrogenizovane masti, gluten ni kazein. Postan proizvod.
Sastav:
seme susama 99,5%, morska so 0,5%.
Nutritivna vrednost u 100g :
Energ.vrednost 2491,15 kJ / 595 Kcal
Proteini 23g
Ugljeni hidrati 13g
od kojih šećeri 0g
Masti 58g
Od kojih zasićene 6g
Biljna vlakna 9g
So 0g
Pakovanje 170g Granumfood
Cena se redovno ažurira