Susam

Integralni susam jača jetru i bubrege, podmazuje creva i pet najvašnijih  organa – srce, jetru, bubrege, slezinu i pankreas i pluća. Minerali poput kalcijuma, bakra i magnezijuma u semenkama održavaju vaš imunološki i nervni sistem, jačaju kostij i smanjuju upale. Osim toga, visoka koncentracija nezasićenih masnih kiselina koje sadrži pomaže u snižavanju holesterola. To može da pomogne i spreči bolesti srca i moždane udare.

Zdravstvene prednosti

Seme susama ima visoku hranjivu vrednost i nudi višestruke zdravstvene prednosti koje su povezane sa prevencijom bolesti i poboljšanjem postojećih zdravstvenih stanja, uključujući visoki nivo holesterola, osteoporozu, povišeni krvni pritisak i artritis. Ukoliko ga redovno koristite u ishrani, rezultati svakako neće izostati.

Dobar izvor vlakana

Bez obzira na to da li je ljuska uklonjena ili je ostala netaknuta, seme susama je dobar je izvor dijetalnih vlakana. Ali neoljušteno seme je bolji izvor vlakana zdravih za srce.

Susam sadrži veliku količinu bakra i kalcijuma

Ova su dva neophodna, hranjiva sastojka koja se nalaze u semnu susama. Vašem telu je potreban bakar za obavljanje važnih funkcija, uključujući stvaranje energije, vezivnog tkiva i krvnih sudova, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Ali  ako ishranom ne unosite dovoljno kalcijuma, to bi moglo da dovede do smanjenja koštane mase – faktora rizika za osteoporozu.

Seme susama sadrži zdrave biljne lignane

„Lignani mogu da smanje upalu i rizik od srčanih bolesti i određenih karcinoma poput karcinoma dojke i debelog creva“, kaže Blatner.„Lignani imaju suptilni efekat sličan estrogenu, pa takođe mogu da pomognu kod simptoma povezanih sa menopauzom“.

Bogat je zdravim mastima

Nezasićene masti smatraju se zdravim mastima koje mogu da smanje upalu, poboljšaju nivo holesterola u krvi i održe stabilan srčani ritam.

Cena se redovno ažurira

 

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top