Neizostavan sastojak za vašu ishranu – susam. Ove male, ali izuzetno hranljive semenke su pravo blago kada je u pitanju vaše zdravlje i vitalnost.

Semenke susama su prava riznica hranljivih materija. One su bogat izvor biljnih proteina, vlakana, vitamina i minerala.

Kada je reč o mineralima, susam je posebno bogat kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i cinkom. To ga čini ključnim dodatkom ishrani za održavanje zdravlja kostiju, mišića i nervnog sistema.

Ono što čini susam posebno vrednim su nezasićene masne kiseline, poput omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su esencijalne za zdravlje srca i krvnih sudova. Ove zdrave masti pomažu u snižavanju nivoa lošeg LDL holesterola i regulisanju krvnog pritiska, smanjujući rizik od srčanih oboljenja.

Pored toga, susam je bogat antioksidansima poput fitosterola i lignana, koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.

Ovi antioksidansi doprinose očuvanju zdravlja kože, sprečavajući prerano starenje i oštećenje kože.

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, konzumiranje semenki susama može poboljšati probavu, regulisati nivo šećera u krvi i održavati osećaj sitosti, što je korisno u kontroli telesne težine i prevenciji dijabetesa.

U kulinarstvu, susam se koristi na različite načine.

Može se dodavati u peciva, salate, namaze, muslije, kao i u pripremu raznih jela i poslastica. Susamovo ulje, koje se dobija hladnim ceđenjem semenki, takođe je popularan sastojak u kuhinji i koristi se za pravljenje različitih jela i marinada.

Uz sve ove nutritivne i zdravstvene prednosti, semenke susama su zaista male, ali moćne koje mogu unaprediti vašu ishranu i doprineti očuvanju vašeg zdravlja na mnogo načina. Dodavanjem semenki u ishranu, možete uživati u ukusnim jelima i istovremeno pružiti svom telu obilje korisnih nutrijenata.

Ne propustite priliku da obogatite svoju ishranu i uživate u svim blagodetima koje vam susam pruža.

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top