Organski Amarant: Nutritivna Moć iz Južne Amerike
Organski amarant je odličan izvor proteina, dijetetskih vlakana i menerala, naročito gvožđa i magnezijuma. Pogodan je za uravnoteženu ishranu vegetarijanaca i korišćenje tokom posta. Jako hranljiva namirnica, uspeva čak i na vrlo posnoj i sušnoj zemlji. Najviše se koristi u Kini, Indiji, Africi i Rusiji. Semenke amaranta podsećaju na kinou i ne sadrže gluten, što ih čini pogodnim za ishranu osoba koje boluju od celijakije.
Sastav:
100% organski amarant
Nutritivne Vrednosti
Amarant je prebogat vitaminima, mineralima i oligoelementima, što ga čini idealnim dodatkom ishrani kod različitih zdravstvenih poremećaja. Ukusom podseća na druge žitarice, a izuzetno se lako vari, što ga čini idealnim za bezglutenske dijete. Velike količine vlakana čine ga pogodnim za digestivni sistem, ne opterećujući želudac i creva.
Bogatstvo Vitaminima i Mineralima
Obiluje esencijalnim masnim kiselinama koje su značajne za očuvanje kardiovaskularnog sistema. Takođe je bogat kalijumom, kalcijumom, fosforom, manganom, gvožđem, cinkom i selenom. Redovnom konzumacijom amaranta zadovoljićete potrebe organizma za vitaminima K, C, A, D, E i kompleksom vitamina B, posebno vitaminom B6.
Posebne Koristi za Trudnice
Zbog visokog sadržaja folne kiseline, značajan je u ishrani trudnica jer utiče na pravilan razvoj ploda, posebno na razvoj kičme i lobanje. Preporučuje se ženama tokom trudnoće i dojenja.
Esencijalne Masne Kiseline i Belančevine
Amarant sadrži posebne esencijalne masne kiseline poput metionina, cisteina i lizina, koje su značajne za jačanje vezivnih tkiva. Takođe, sadrži visok procenat kvalitetnih belančevina, nadmašujući većinu žitarica. Esencijalna kiselina lizin, koja se retko nalazi u biljkama, prisutna je u amarantu, a 75% masnoća koje sadrži su nezasićene.
Minerali i Blagotvorno Dejstvo
Amarant je bogat sumporom, što olakšava jetri lučenje žuči i ima rashlađujuće dejstvo na organizam, jačajući pluća.
Namena:
- Kao dodatak jelima samostalno ili u kombinaciji sa drugim namirnicama
- Koristi se i za klijanje
Upotreba:
Amarant se koristi kao zrnasta hrana i kao povrće. Može se dodati u supe i variva za zgušnjavanje jela. Takođe se može mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba, testenine i keksa. Kada se prži, ima ukus oraha i prijatnu aromu.
Način Pripreme:
1 šolja amaranta i 2-2,5 šolje vode da provri, dodati so i kuvati na tihoj vatri 30-35 minuta. Dodati po želji žitarice, kukuruz, ječam i povrće.
Pakovanje 200g Biošpajz
Cena se redovno ažurira