Crni pirinač organski 200g Biošpajz

280 RSD

Crni pirinač je bogat je antocijanima, belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima.

Crni pirinač organski 200g

Crni pirinač ima slatkasto-orašasti ukus i bogat je antocijanima (bogatiji od borovnice!), belančevinama, ugljenim hidratima i vlaknima. Ne sadrži gluten i ima malu kalorijsku vrednost.

Predstavlja žitaricu koja je pripitomljena u Aziji. Iz tog razloga je široko rasprostranjena u kulinarstvu mnogih zemalja kao što su Kina, Japan i Koreja. Naziva se još i ljubičasti pirinač, zbog nijanse koju dobija nakon što je podložen temičkoj obradi.

Specifična boja crnog pirinča je izazvana prisustvom antocijanina (pigmenta) u njegovom sastavu.

Iste pigmente možemo naći u borovnicama i grožđu. Veoma cenjen ne samo kao egzotična komponenta jela, već i zbog svog kvaliteta kao super namirnica.

Ova vrsta pirinča je izvor proteina, mnogo korisnih aminokiselina, vitamina B9 i vitamina E.

Ima u sastavu i minerale kao što su magnezijum, cink, fosfor, mangan, karoten, vlakna i dr. Zapravo, sadržaj vlakana u njemu je 4 puta veći nego kod belog pirinča. Sadrži nizak sadržaja šećera, a ne sadrži gluten.

Neka od poslednjih istraživanja naglašavaju da ova vrsta pirinča pomaže u prevenciji različitih vrsta raka, dijabetesa, hipertenzije i drugih ozbiljnih oboljenja.

Tamnu boju duguje antocijaninima, odnosno jakim antioksidantima koji se rastvaraju u vodi.

Oni sprečavaju stvaranje masnih naslaga u arterijama i smanjuju rizik od srčanog udara. Ovi antioksidansi kontrolišu nivo holesterola bolje nego bilo koji drugi sastojci iz hrane, a ujedno štite od slobodnih radikala i smanjuju upalne procese u organizmu.

Vitamin E, jedan od antioksidanata koje ovaj pirinač sadrži, čuva ćelije očiju od delovanja slobodnih radikala, sprečavajući nastanak očnih bolesti ( katarakte ).

Zahvaljujući antioksidansima poboljšavaju se moždane funkcije.

Antioksidansi, među kojima su prvenstveno antocijanini, poboljšavaju procese učenja i pamćenja.

Sadrži korisna vlakna sprečava zatvor, nadutost i druge probavne tegobe. Vlakna iz ovog pirinča vezuju se za toksine, čime olakšavaju njihovo izbacivanje iz organizma. Zahvaljujući tome ova namirnica je idealan izbor za sve one koji žele da skinu višak kilograma. Sadrži vlakna koja usporavaju apsorpciju glukoze, a time se sprečava nagli porast šećera u krvi.

Preporučuje se onima koji imaju početni stadijum dijabetesa i gojaznim osobama.

Priprema:

Zrna obavezno natapati 8 sati, dobro isprati i kuvati 45 minuta sa četiri puta većom količinom vode. Servirati pirinač sa proteinima za zdrav, dobro izbalansiran obrok.

Sastav:

Crveni pirinač iz organskog uzgoja

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetske vrednosti 1500kJ / 357kcal

Masti 1g

Od kojih zasićene masne kiseline 0g

Ugljeni hidrati 72g

Od kojih šećeri 0g

Vlakna 1g

Proteini 9g

So 0g

Pakovanje 200g Biošpajz

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top