Manuka med je istaknut kao jedan od najvrednijih vrsta meda na svetu, zahvaljujući visokom sadržaju antibakterijskih jedinjenja koja jačaju imunitet i podstiču brže zarastanje rana.

Novi Zeland pruža idealne uslove za proizvodnju Manuka meda, sa svojim prostranim pašnjacima, čistim vodama i stručnjacima iz različitih oblasti.

Stablo manuke je bogato različitim korisnim hemijskim elementima, uključujući razne organske kiseline, esencijalne minerale, antimikrobne jedinjenja, te vitamine poput C, A, beta-karotena, i čitavog kompleksa vitamina B.

Ovaj med poseduje jedinstvene, prirodno prisutne supstance koje su izuzetno stabilne čak i pod visokim temperaturama ili izložene svetlosti, a ne nalaze se u drugim medovima.

Glavna aktivna komponenta je ne-vodonikov peroksid, odgovoran za snažno antibakterijsko dejstvo manuka meda. Osim toga, ovaj med ne zahteva prisustvo vlage ili kiseonika da bi zadržao svoju efikasnost.

Identifikacija ovog specifičnog ne-vodonikovog delovanja moguća je samo putem posebnih naučnih metoda merenja, direktno povezanih sa standardnim procenama i merenjem nivoa fenola, poznatog antiseptika.

Manuka med sadrži i druge aktivne komponente koje se bore protiv različitih bakterijskih infekcija.

Kod manuka meda, jedna od ovih aktivnih supstanci je metilglioksal (MG).

Iako se metilglioksal može pronaći i u drugim vrstama meda, kod manuka meda se nalazi u znatno većim količinama. U manuka medu, MG potiče od preobražaja druge supstance, dihidroksiacetona, koji je u visokim koncentracijama prisutan u cvetu manuka.

UMF (Unique Manuka Factor) predstavlja oznaku originalnosti i kvaliteta, garantujući potvrđena laboratorijska istraživanja i poreklo meda.

UMF faktor garantuje prisustvo Neperoksidne aktivnosti (NPA), specifične samo ovaj med, čime se naglašava njegovo jedinstveno dejstvo.

Manuka se izdvaja se kao med sa snažnim protivupalnim svojstvima.

To je potvrđeno u kliničkim studijama. Koristi se za tretiranje kožnih povreda, opekotina i respiratornih tegoba.

UMF oznaka je zaštićeni simbol kvaliteta i terapijskog delovanja, uspostavljen od strane UMF Honey Association-a.

Oznaka UMF ukazuje na minimalni sadržaj MGO-a (metilgloksal), što omogućava razlikovanje meda kao različitih nivoa terapijskog dejstva:

  • UMF 5+ sadrži minimalno 83 mg/kg MGO
  • UMF 10+ sadrži minimalno 263 mg/kg MGO
  • UMF 15+ sadrži minimalno 514 mg/kg MGO
  • UMF 20+ sadrži minimalno 829 mg/kg MGO.

Zasto treba koristiti Manuku:

dermatitis, upale grla, prehlade, psorijazu, gastrointestinalne tegobe i respiratorne probleme.

Kada se koristi za lečenje rana, efikasno upija vlagu i podstiče brže zarastanje, dok njegova antimikrobna svojstva sprečavaju infekciju. Ukoliko se primenjuje spolja, preporučuje se prekrivanje sterilnim zavojem i menjanje jednom dnevno.

Stoga je jedinstven proizvod prirode koji nudi širok spektar zdravstvenih koristi.

Cena ce redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top