Mišićna masa

Mišićna masa je nešto o čemu mnogi maštaju. Veoma bitno je da uz pravilno vežbanje, pravilan odlazak u krevet (23h najkasnije ) unosite i kvalitetne proteine.

Da li želite da imate atletski građeno telo, a da pri tom održavate zdravu ishranu?

Potrebno je više pažnje, ali je moguće. Mnogi se plaše da će, ako ne jedu hranu životinjskog porekla, sav njihov trud biti uzaludan i da neće moći da se bave bodibildingom. Ima mnogo poznatih i uspešnih sportista koji služe kao primer da to nije tačno. Možete biti vegan i imati mišićavo telo iako ste promenili način ishrane.

Namirnice koje su vam potrebne:

Osnova su pirinač i grašak

Za razliku od proteina životinjskog porekla, proteini dobijeni iz biljaka nisu kompletni, što znači da ne sadrže sve esencijalne amino kiseline koje su vašem telu potrebne. Međutim, upotrebom proteinskog kompleksa u kome se nalaze različiti biljni izvori proteina, dobijate kompletan protein.

Kinoa žitarica

U vreme drevnih Inka ova namirnica, koja danas vrši reforme u kuhinjama, je smatrana majkom svih žitarica, dok je ona samo „pseudo-žitarica“. Ima niži sadržaj ugljenih hidrata od redovnih žitarica, ali i veći sadržaj proteina (za 16%). Takođe, odličan je izvor minerala jer sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Acai bobice u prahu

Acai bobica, koja je autohtona u amazonskim kišnim šumama, ima izvanrednu „ORAC“ vrednost (eng. International Standard for Oxygen Radical Absorbance Capacity – Internacionalni standard za kapacitet radikalne apsorpcije kiseonika).

Godži bobice

U Kini se koriste kao afrodizijak već hiljadama godina. Ovo tanko, svetlo crveno voće, koje ima ukus sličan kao mešavina trešnje i kupine, sadrži 8 esencijalnih amino kiselina i bogato je vitaminom C.

Whey protein

Protein surutke je sigurno najpoznatiji suplement kada je u pitanju izgradnja mišića i toga smo svi svesni. Ono što većina ne zna je da pomaže ne samo one koji žele jače bicepse, već i one koji žele manje obime. Postoji par definisanih načina na koji proteini pomažu smanjenje težine ali i drugi pozitivni efekti na ljudski organizam.

Soja

Proteini soje sadrže svih 8 esencijalnih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, koje on ne može samostalno da stvori već se moraju unositi hranom. Pored proteina, kojih ima oko 34%, sojino zrno sadrži i 18% ulja (u njemu 3% lecitina). S obzirom na dobar odnos proteina i ulja, smatra se i proteinskom i uljarskom kulturom.

Ostale vrste proteina pogledajte u našem asortimanu.

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top