Suvo voće
Suvo voće je prepuno vitamina i veoma je hranjivo. Odlikuje se karakteristikama koje mogu pozitivno uticati na zdravlje ljudi. Jednom rečju ovo voće predstavlja prirodu u malom. U sebi sadrži prilično velike količine bitnih hranljivih supstanci, i to u adekvatnim količinama.
Suvo voće predstavlja bogat izvor minerala, vitamina i enzima.
Lako se vari i ima velikog udela u prečišćavanju naše krvi, kao i čitavog sistema za varenje. Vrednost ovih plodova se pre svega ogleda u bogatstvu mineralnim materijama, a naročito kalijuma i magnezijuma. Primera radi, u 100 grama prosečno ima 600 do 800 miligrama kalijuma, a u kajsijama čak 1.370.
Ima i zavidnu količinu grožđa, a predstavlja i savršeni antioksidansni koktel, sa vitaminima C, E i beta-karotenom, kao borcima protiv slobodnih radikala.
Zahvaljujući kombinaciji vitamina, minerala i vlakana koja se nalazi u suvom voću pomažu u borbi sa holesterolom, povišenim krvnim pritiskom, blagotvorno deluju na probavni traktom.
Zahvaljujući vlaknima ovi plodovi poboljšavajaju probavu i ubrzavaju metabolizam. Samo 5-6 plodova dnevno je dovoljno da zadovolji polovinu ukupnih dnevnih potreba za vlaknima, mineralima i vitaminima.
Važno ga je umereno konzumirati ovo voće, pa je najbolje rešenje za doručak u kombinaciji sa proizvodima od žitarica. Ali ponekad može poslužiti i kao poslastica.
Asortiman suvog voća:
- Suva malina
- Suva kupina
- Suva jagoda
- Suva borovnica
- Suva brusnica
- Suva višnja
- Suva sljiva
- Suva dunja
- Suva kajsija
- Suva smokva
- Suvo grožđe
- Suva urma
- Sveža urma
- Suva aronija
- Suva ribizla
- Sušeni crni godži
- Kandirana aronija