Čaj od cveta Smilja 100g

340 RSD

Čaj od cveta smilja božanska biljka za čićenje jetre i organizma.

Čaj od cveta smilja 100g

Čaj od cveta smilja božanska biljka za čićenje jetre i organizma. Koristi se kao sredstvo za ublažavanje grčeva, stimulisanje i olakšavanje lučenja žuči, za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod upale žučne kese.

Tradicionalna upotreba smilja

Naučeni smo kako je smilje biljka iz kozmetike, fitoterapeuti su je vekovima koristili i u druge svrhe.  Smilje obično cveta u julu, kad se i sakuplja.

Koriste se cvetovi ove biljke, pogotovo za proizvodnju eteričnog ulja. U fitoterapijske svrhe koristi se i cvet, ali katkad i herba biljke u cvatu. Cvetovi i listovi smilja sadrže jako gorke materije, ftalide, flavonoide.

Premda čaj od smilja ima izuzetno prijatan, gotovo parfemski miris, njegov je ukus jako gorak. Po tome podseća na čaj od cveta lavande, koji je takođe prijatnog mirisa, ali gorkog i neprijatnog ukusa.

Koristi se:

Kao sredstvo za ublažavanje grčeva

– Stimulisanje i olakšavanje lučenja žuči

Za olakšanje varenja i ublažavanje tegoba kod upale žučne kese

Smilje se danas više spominje u domenu tradicionalne fitoterapije, dok ga moderni preparati vrlo retko koriste!

Narodna imena:

smilje, smilj, cmilje, žuto smilje.

Hemijski sastav :

Cvet smilja sadrži flavonoide, etarsko ulje, ftalide, skopoletin, umbeliferon, eskuletin, piranonske derivate, arenarin, tanine i gorke supstance

Način pripreme :

Kafenu kašičicu cveta smilja preliti šoljom (200ml) ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta, procediti. Piti 3 puta dnevno po šolju nezaslađenog čaja pre jela.

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top