Čaj od lista Breze 100g

150 RSD

Čaj od lista breze 100g

Čaj od lista breze (Betulae folium) se koristi i kao uroantiseptik i diuretik. Može ući u sastav čajeva za mršavljenje i protiv celulita jer odlično čisti organizam, a koristi se i protiv bubrežnog kamenca. Takođe, bubrezi mnogo bolje luče kada se koristi čaj od breze.

Način pripreme čaja:

Supenu kašiku čaja preliti sa 2 dcl ključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 30 min. pa procediti. Piti tri puta dnevno pre jela po 2 dcl nezaslađenog čaja.

Opis biljke:

Familija breze (Betulaceae)

Breza (latinski: Betula) je rod višegodišnjih biljaka iz istoimene familije. Breza je drvo koje raste od 10 do 25 metara visoko sa tankim, vitkim grančicama i belom glatkom korom.

Aktivni sastojci u lišću su uglavnom flavonoidi, a osim njih i esencijalna ulja, pelini, tanini, saponini i vitamin C. Biljni sok breze sadrži stimulatore biljnog rasta, organske kiseline i soli. Sok iz kore drveta breze se koristi kod loše funkcije bubrega.

Kora breze bogata je betulinom, poznatim i kao brezin kamfor. Od svih delova breze u lekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo.

Breza važi za magično drvo u Indiji, a i za američke Indijance. Vitka breza omotana u svilenkastobelu koru, s’razbarušenom krošnjom, tajnoviti je ukras vlažnih šuma i tresetišta gde se izmaglica raspršuje u ranu zoru..

To je stablo mudrosti koje se lako prepoznaje po beloj kori, katkada lagano obojenoj bledoružičasto ili bledozelenkasto, što se kupi i na trakama ispod kojih se mestimično mogu videti kolutovi antracitnocrne boje.

Brezini ovalni i na rubovima pilasti listovi u jesen postaju poput suvog zlata. U proleće, brezine kratke uspravne rese nose ženske cvetove, a muške rese, žućkaste i obešene, na vetru ispuštaju prave oblake polena.

Breza pospešuje mokrenje, pomaže kod oboljenja od bubrežnog kamenca, bubrežnih bolova, reume, albuminurije (izlučivanje belančevina u mokraći) i celulita.

Listovi, pupoljci, kora, sok ovog drveta, aktivni su, bilo da se uzimaju u obliku čajeva ili u spoljnoj upotrebi kao losioni ili obloge. Osim toga, oni stimulišu probavu, leče grip, snižavaju temperaturu, dezinfikuju rane, leče većinu kožnih bolesti, jačaju kožu glave (sprečavaju opadanje kose)…

Pakovanje 100g rinfuz

Original pakovanje 1kg

Zemlja porekla Srbija

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top