Organska leblebija sirova 500g Beyond

495 RSD

Korišćenjem leblebije u redovnoj ishrani se reguliše krvni pritisak, varenje.. .

Organska leblebija sirova 500g

Leblebija je bogata proteinima i vlakinima, a kao prateći elemeti su vitamini i minerali za koje nauka ima dokaze da su od velike važnosti za naše zdravlje.

Jedna šolja kuvane leblebije vam takođe obezbeđuje 50 % dnevne potrebe organizma za kalijumom, 2% za vitaminom A, 13% za vitaminom C, 69% za gvožđem, 55% za vitaminom B6 i 57 % za magnezijumom.

Pored svega toga sadrži i vitamin K, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan. Naut je veoma dobar izvor gvožđa, čak i kuvane leblebije sadrži duplo više gvožđa od jednake količine mesa. Količina kalcijuma u leblebijama je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorbciju.

Leblebije imaju nizak glikemijski indeks.

Jedna od najvažnijih promena koje treba da usvojite da biste snizili pritisak jeste da jedete namirnice koje su siromašne natrijumom, a upravo takva je leblebija.

Posebno su bogate vlaknima. Istraživanja su pokazala da ljudi sa dijabetesom tipa 1 koji konzumiraju hranu sa visokim sadržajem vlakana imaju niži nivo glukoze u krvi.

Za osobe sa dijabetesom tipa 2, veći unos vlakana može poboljšati nivo šećera u krvi, masti i nivo insulina. Gvožđe, fosfat, kalcijum, magnezijum, mangan, cink i vitamin K u leblebijama doprinose izgradnji i održavanju strukture i čvrstoće kostiju.

Održavanje unosa sa niskim sadržajem natrijuma (niskim sadržajem soli) je od suštinskog značaja za održavanje niskog krvnog pritiska, ali povećanje unosa kalijuma može biti isto toliko važno zbog njegovih vazodilatacionih efekata.

Zbog svog visokog sadržaja vlakana utiču na sprečavanje kostipacije i na regulisanje i zdravlje digestivnog trakta. Dijetetska vlakna funkcionišu kao „agensi za punjenje“ u digestivnom sistemu. Ova jedinjenja povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit, utičući na duži osećaj sitosti i time smanjuju ukupan unos kalorija.

Sastav:

leblebija iz organskog uzgoja

Najviše se upotrebljava za pripremu kuvanih jela. Sa Bliskog istoka nam dolaze jako ukusna jela, kao što su humus i falafel.

Za pripremu kuvanih jela, potrebno je znati da je količina sirove leblebije jednaka njenoj duplo kuvanoj količini, što znači da će vam za neki recept biti potrebna pola šolje sirove leblebije da biste dobili šolju kuvane.

Takođe, pre kuvanja najbolje je ostaviti sirovu leblebiju preko noći da odstoji u hladnoj vodi kako bi se brže i lakše skuvala.

Nutritivna vrednost u 100g:

Energ.vrednost 1448kJ/343Kcal

Proteini 24g

Ugljeni hidrati 48g

od kojih šećeri 5g

Masti 6g

od kojih zasićene masne kiseline 0g

Biljna vlakna 12g

So 0g

Pakovanje 500g Beyond

Cena se redovno ažurira

Facebook
Instagram
error: Sadržaj je zaštićen!
Scroll to Top